Ο «Χορός του λεμονιού» στο Λονδίνο

11:05 17/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το «Χορό του λεμονιού» διοργάνωσαν στο Λονδίνο, στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαπήθου Αθως Ελευθερίου χαρακτήρισε αυτή την περίοδο σαν εξαιρετικά δύσκολη για την Κύπρο, τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων της Τουρκίας χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση απ’ όλους. «Ολοι μαζί ενωμένοι θα επιτύχουμε το στόχο της επανένωσης

της πατρίδας μας, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων, με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα του», είπε.

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαιωάννου είπε ότι «γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πολιτική μας ηγεσία και την αδιαλλαξία που καλλιεργεί η τουρκική πλευρά σε βασικά θέματα. Από τη δική μας στάση μπορούν να κριθούν πάρα πολλά σε σχέση με την πάρα πέρα πορεία του κυπριακού ελληνισμού στην πολύπαθη Κύπρο».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας διερμήνευσε τη χαρά του για την εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επιτελούμενο από το Σύνδεσμο έργο, πλέκοντας το εγκώμιο των Κερυνιωτών και τόνισε το χρέος όλων για ενίσχυση του αγώνα για δικαίωση της Κύπρου.

Τους δικούς τους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου Λαπήθου Ανδρέας Σταυρινός και ο ρόεδρος του αντιστοίχου σωματείου Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, εξαίροντας τη διοργάνωση της Χοροεσπερίδας του Λεμονιού και τη γενικότερη δραστηριότητα του Συνδέσμου, που προβάλλει και συντηρεί ήθη, έθιμα και παραδόσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώτος Χορός του Λεμονιού έγινε στον Καραβά το 1951. Τόνισαν, επίσης, την παράλληλη δραστηριότητα των Λαπηθιωτών -Καραβιωτών στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μ. Βρετανίας, Σάββας Παυλίδης, τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων σαν ευκαιρία γνωριμιών και ανανέωσης επαφών όπως και ένα κέντρισμα μνήμης για την πατρώα γη και «ενίσχυση της πίστης στο δίκαιο του αγώνα μας για διεκδίκηση της κατεχόμενης γης μας και αναθέρμανση της ελπίδας του γυρισμού». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, που εκπροσώπησε τον εκτός Λονδίνου ευρισκόμενο, Αρχιεπίσκοπο, και ο Γενικός Πρόξενος Γεώργιος Γεωργίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από συγκροτήματα του Σωματείου Λαπηθιωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα