Ντάουνερ: Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν τα ΗΕ στην προεκλογική εκστρατεία

17:59 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν θα επιτρέψουμε τα Ηνωμένα Εθνη να χρησιμοποιηθούν ακούσια για προεκλογικούς σκοπούς από τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Αυστραλός διπλωμάτης υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να αναμειχθούν υπό οποιαδήποτε μορφή στις εκλογές, αφού «πρόκειται για εκλογές

στις οποίες θα μιλήσει ο λαός της Κύπρου, και αυτός θα αποφασίσει ποιός θα είναι ο επόμενός του ηγέτης και αυτό είναι εξ ολοκλήρου ένα θέμα που τον αφορά αυτόν και δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα, είναι ένα εσωτερικό θέμα για τους Κύπριους».

Υπογράμμισε πως δεν θέλει με κανένα τρόπο οτιδήποτε κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη να παρεισφρήσει στην προεκλογική εκστρατεία και πως μετά τις εκλογές φυσιολογικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν επαφές με το άτομο που θα εκλεγεί, και θα επιστήσουν την προσοχή του στο τί έχει επιτευχθεί ως τώρα, υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Παράλληλα ο κ. Ντάουνερ σημείωσε πως ο νέος Πρόεδρος θα μπορεί να πάρει τις δικές του ή τις δικές της αποφάσεις για το τί θέλει να κάνει και πώς θα προχωρήσουν.

«Εμείς καθοδηγούμαστε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποτελούν βάση της εργασίας μας και έτσι θα δούμε τι μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές», είπε.

Ερωτηθείς για έγγραφο με συγκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών που ετοιμάζει, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος από πού προήλθε αυτό το θέμα, σημειώνοντας πως φαίνεται να έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που του αξίζει.

Ανέφερε πως τα ΗΕ έχουν κρατήσει σημειώσεις και αρχεία για το πώς προχωρά αυτή η διαδικασία και πρόσθεσε πως καθώς προχωρούμε προς τις προεδρικές εκλογές «συγκεντρώνουμε αυτή τη δουλειά και αυτό κάνουμε, τα άτομά μας εδώ στη Λευκωσία ιδιαίτερα, και χρειάζεται να γίνει κάποια τεχνική δουλειά σε σχέση με το πώς καταγράφουμε τα έγγραφα και υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα τα οποία απομένουν να γίνουν».

Σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν κάνει αυτή τη δουλειά και αυτοί που ενδιαφέρονται να τη δουν – εκτός του προεκλογικού περιβάλλοντος – ώστε να μην εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία θα είμαστε ευτυχείς να μιλήσουμε με αυτούς για τη δουλειά αυτή.

Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα είχε το απόγευμα συνάντηση στα κατεχόμενα και με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ανέφερε επίσης πως βρίσκεται στο νησί για μερικές ημέρες για να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες καθώς με άλλους που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να μιλήσουν για την εργασία στις τεχνικές επιτροπές που βρίσκεται υπό εξέλιξη – με μερικές να εργάζονται καλύτερα από άλλες – για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν αυτές τις τεχνικές επιτροπές, αλλά και για να μεταφέρει στον Πρόεδρο Χριστόφια και στους άλλους το κλίμα των συζητήσεων που είχαν στη Νέα Υόρκη πριν περίπου τρεις εβδομάδες, οπόταν, κατά τη διάρκεια τριών ημερών, όπως ανέφερε, είχαν εντατικές συνεδρίες κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα