Ντάισελμπλουμ: «Συστημικός κίνδυνος» η Κύπρος

11:59 21/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την άποψή του πως η Κύπρος πρέπει να βρει άμεσα μια λύση στο πρόβλημα ρευστότητας πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Εurogroup εξέφρασε ο πρόεδρος του «κονκλάβιου» των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως η Κύπρος

αποτελεί όντως συστημικό κίνδυνο και για αυτό το λόγο η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Εurogroup υπογράμμισε πως δεν μπορεί να δει άλλη εναλλακτική από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αλλά δήλωσε πως είναι έτοιμος να ακούσει διαφορετικούς τρόπους σε αυτήν την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, τονίζοντας πως είναι δεδομένο πως κάποιου είδους εισφορά θα υπάρξει.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Κύπρο δεν πρόκειται να επαναληφθούν για καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με την πιθανότητα αυτή η έκτακτη εισφορά να αποτελέσει «προηγούμενο».

Σχετικά με την πιθανή βοήθεια της Ρωσίας ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως ένα ακόμα δάνειο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και επανέλαβε πως η απόφαση που έλαβε το Εurogroup ήταν συλλογική και δεν πρέπει να κατηγορήσουμε καμία πλευρά ξεχωριστά.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε τελεσίγραφο στην Κύπρο ώστε να βρεθεί μια λύση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αλλιώς θα διακόψει την παροχή ρευστότητας ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως η έκτακτη αυτή εισφορά ήταν ουσιαστικά ένας φόρος που θα αφορούσε στους πλουσιότερους καταθέτες κάτι που κατά τη γνώμη του ήταν απόλυτα δίκαιο. «Είμαστε έτοιμοι να δούμε τρόπους που θα καταστήσουν το πρόγραμμα για την Κύπρο δικαιότερο αλλά χρειάζεται μια σημαντική κατανομή των βαρών» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιβληθεί αυτή η έκτακτη εισφορά στους μη Κύπριους καταθέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα