Νικολαϊδης: Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βασική στρατηγική επιδίωξη της Υπηρεσίας ΦΠΑ

08:02 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής είναι βασική στρατηγική επιδίωξη της Υπηρεσίας ΦΠΑ και θεωρείται ως εκ των ων ουκ άνευ στην προσπάθεια βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων και Εφόρου ΦΠΑ Κωνσταντίνο Νικολαϊδη.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Υπηρεσία ΦΠΑ χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους κατά της φοροδιαφυγής, όπως η ίδρυση από την 1η Ιανουαρίου του 2011 της δικής της Δεξαμενής Σκέψης, μέσα

από την οποία πηγάζει και η στρατηγική της Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την εφαρμογή του ΦΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Νικολαϊδης επισημαίνει ότι “η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, έχει τονίσει, το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΦΠΑ, για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης”.

Ο ΦΠΑ αποτελεί “μια σημαντική πηγή εσόδων για τα κράτη μέλη” και “μπορεί ν’ αναμένεται, ότι θα γίνει ακόμα σημαντικότερη, στο βαθμό που η ύφεση και η γήρανση του πληθυσμού, θα έχουν επιπτώσεις στις άλλες πηγές εσόδων”, τονίζει ο Εφορος ΦΠΑ.

Επομένως, σημειώνει, “είναι πολύ σημαντικό, να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ, είναι απολύτως λειτουργικό και αξιοποιεί, πλήρως, τις δυνατότητές του”, σημειώνει.

Αναφέροντας ότι ο ΦΠΑ, καθιερώθηκε στην ΕΕ, προ 40 και πλέον ετών, σε μία εποχή, που η αγορά, είχε πολύ διαφορετική εικόνα από σήμερα, επισημαίνει ότι το σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, εκσυγχρονίζεται, για να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας, που έχει ως κινητήρια δύναμη τις υπηρεσίες και είναι βασισμένη στην τεχνολογία”.

Η πιο πάνω φιλοσοφία, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, αντανακλάται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Υπηρεσίας ΦΠΑ για την περίοδο 2011-2013, ένα σχέδιο που συνδέεται, άμεσα, με την ευημερία της κοινωνίας και του πολίτη ειδικότερα.

“Χωρίς έσοδα, δε μπορεί να υπάρξει, ούτε περαιτέρω ανάπτυξη, ούτε κοινωνικό κράτος”, αναφέρει και προσθέτει ότι “με αυτά τα δεδομένα κι έχοντας υπόψη μας, όλες αυτές τις βαρυσήμαντες έννοιες, έχουμε θέσει, ως κύριο και πρωταρχικό μας στόχο, τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών”.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Υπηρεσία δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο ρόλο της επιστήμης, η οποία μπορεί να δώσει, όπως είπε, “αξιόπιστες λύσεις στα σύγχρονα φορολογικά προβλήματα της εποχής μας, τα οποία αντιμετωπίζονται από την Υπηρεσία ΦΠΑ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα”.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, από την 1 Ιανουαρίου 2011, ιδρύσαμε τη δική μας Δεξαμενή Σκέψης, μέσα από την οποία πηγάζει και η στρατηγική μας.

“Χρησιμοποιούμε, επομένως, σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους κατά της φοροδιαφυγής, ενισχύουμε τη φορολογική συνείδηση, επενδύουμε στη γνώση και στην επιστήμη, χτυπούμε το οικονομικό έγκλημα, προωθούμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τους εργασιακούς μας εταίρους και προσπαθούμε να πετύχουμε τη μείωση του διοικητικού φόρτου και κόστους”, πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο, όλων των πιο πάνω προσπαθειών, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, “τίθεται το α

Keywords
Αναζητήσεις
νικολαίδης φπα διαγραφή
Τυχαία Θέματα