ΓΓ ΟΗΕ και Ντάουνερ συναντούν Νταβούτογλου στη ΝΥ

09:52 19/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών επιστρέφει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος επίσημος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 21-23 Μαΐου για να συμμετάσχει στην κοινή τουρκο-φινλανδική πρωτοβουλία για τη διεθνή διαμεσολάβηση.

Στη διάρκεια της παρουσίας

του είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί και με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ΝταβούτογλουΝτάουνερ σχετίζεται με τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη να μεταπείσουν την τουρκική πλευρά να αποδεχθεί τη συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Οπως ήδη αποκαλύφθηκε, στη συνομιλία του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Μπαν είπε ότι «βρέθηκε προ της δεδηλωμένης θέσης των Τούρκων ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν όσο διαρκεί η κυπριακή προεδρία στην ΕΕ». Κι ότι ο ίδιος θα επιχειρήσει στις συναντήσεις που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σικάγο (στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ) και στην Κωνσταντινούπολη (για τη σύνοδο με θέμα τη Σομαλία) να τον μεταπείσει.
Ωστόσο, καθώς τελικά στο Σικάγο την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κρίθηκε σκόπιμο από τα Ηνωμένα Εθνη να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα και του κ. Ντάουνερ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα