ΓΓ ΑΚΕΛ: Πρώτιστος στόχος η επίλυση του Κυπριακού

14:26 6/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρώτιστος και κυρίαρχος στόχος του ΑΚΕΛ εξακολουθεί να παραμένει η επίλυση του Κυπριακού που θα συμβάλει στην ώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στη Σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών που συνήλθε το πρωί στα Περβόλια.

«Οι ανησυχίες μας», είπε, «εντείνονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό γιατί η οικονομική κρίση επιδεινώνει

σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θέση μας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ξέρουμε ότι μια σωστή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την οικονομία κι` εμείς ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Και εξακολουθεί να παραμένει για μας πρώτιστος και κυρίαρχος στόχος η επίλυση του Κυπριακού που θα συμβάλει στην ώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας».

«Ανησυχούμε», συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «πως δεν είναι αυτός ο στόχος της Τουρκίας, ούτε και κάποιων άλλων έξω από τη χώρα μας, των ισχυρών εκείνων του πλανήτη οι οποίοι θέλουν να επιτευχθεί μεν λύση στο Κυπριακό αλλά λύση που να γίνεται αποδεκτή από την τουρκική πλευρά. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα και ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στους άλλους συμμάχους της. Είναι πολλές οι δηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από Τούρκους αξιωματούχους, από τον κ. Νταβούτογλου, τον κ. Ερντογάν με τις οποίες προσπαθούν να ασκήσουν πίεση πάνω στη δική μας πλευρά λόγω των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο (Financial Times και New York Times), που ξεκαθαρίζουν – όπως είπε – ότι τώρα είναι η ευκαιρία για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. «Βέβαια στο δικό τους μυαλό η επίτευξη λύσης είναι εκείνη η οποία εξυπηρετεί τις τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται έξω από το πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έξω από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικαίου», πρόσθεσε.

«Ενώ», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε για την επίτευξη λύσης, την ίδια στιγμή θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι για την όποια λύση. Θα επιμείνουμε ότι οι βασικές αρχές που προνοούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το ευρωπαϊκό Δίκαιο θα πρέπει να γίνουν σεβαστές στα πλαίσια αυτής της λύσης».

Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε θέματα φυσικού αερίου, λέγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν για να δοθεί ώθηση ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.

«Αυτός», είπε, «είναι ο στόχος που έχουμε και θα στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες της Κυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει την ίδια στιγμή όμως να παραδεχτώ ότι αυτός ο φυσικός πλούτος, δεν έχω αμφιβολία ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και της Τουρκίας, η οποία μέχρι στιγμής το έχει εκφράσει με απειλητικές διαθέσεις και προθέσεις αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας και άλλων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο φυσικός πλούτος είναι κοινή κληρονομιά των Ε/κ και των Τ/κ και θα πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα, να διαμορφωθούν τέτοιες ρυθμίσεις έτσι ώστε να εξασφαλίζουν ότι ο πλούτος αυτός θα αξιοποιηθεί για να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα μας, θα αξιοποιηθεί για να αποπληρώσουμε τα χρέη μας έναντι των δανειστών μας αλλά ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί και ως αποταμίευση για τις μελλοντικές γενιές».

«Σε ό,τι αφορά οφέλη για τους Τ/κ», είπε, «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι Τ/κ θα συμμετέχουν στα οφέλη όταν και εφόσον φτάσουμε σε λύσεις στο Κυπριακό και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν η Τουρκία συνεργαστεί μαζί μας και καταλήξουμε σε μια σωστή λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ, τότε αυτομάτως η Τουρκία θα μπορεί να καταστεί ένας δυνητικός εταίρος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου. Μόνο όμως τότε μπορούμε να συζητούμε για τέτοια ενδεχόμενα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτούμε προτάσεις οι οποίες λένε ότι τώρα πρέπει να βρούμε τρόπο να παίρνουν μέρος των ωφελημάτων και οι Τ/κ και ότι θα πρέπει να σκεφτούμε να περάσει ο αγωγός για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Τουρκία».

«Ενόσω η Τουρκία», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού, «εξακολουθεί να παραμένει κατοχική δύναμη στην Κύπρο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα