ΓΓ ΑΚΕΛ: Η αναγέννηση που αναφέρθηκε ο Πρόεδρος, να μην μας οδηγήσει σε μεσαίωνα

13:39 2/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ευχή η αναγέννηση της Κύπρου και του λαού, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην μας επιστρέψει στον μεσαίωνα, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Κατά την πρωτοχρονιάτικη κοπή της βασιλόπιτας του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού άσκησε κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα θέματα της Τρόικας, λέγοντας πως επιδιώκει να είναι το καλό παιδί χωρίς να φέρει αντιστάσεις

σε ότι αυτή ζητήσει.

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νέο έτος, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε μια νέα ορολογία και αντί της επανεκκίνησης της οικονομίας, αναφέρθηκε σε αναγέννηση της Κύπρου. «Αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές η επανεκκίνηση, επανεκκινούμε, τελικά μείναμε κολλημένοι στην αφετηρία, δεν καταφέραμε να ξεκινήσουμε. Τώρα μίλησε για την αναγέννηση της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Ελπίζω και εύχομαι να μην εννοεί την αναγέννηση εκείνη, η οποία θα μας επιστρέψει στον μεσαίωνα, και αν εξακολουθήσουμε την πορεία μέσα στο Μνημόνιο, εκεί θα οδηγηθούμε», είπε

Ο κ. Κυπριανού αρχικά είπε πως αφήνουμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη χρονιά, η οποία θα αφήσει το στίγμα της για τα μελλοντικά χρόνια σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τον κυπριακό λαό, αλλά και στο ΑΚΕΛ. «Εμείς στρεφόμαστε πίσω για να αντλούμε τα απαραίτητα διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά γιατί το χρέος και η υποχρέωση μας, των πολιτικών κομμάτων, των πολιτικών προσώπων είναι να δούμε πως διαμορφώνουμε δεδομένα τέτοια, τα οποία θα μας επιτρέψουν να οδηγήσουμε τη χώρα, τον κυπριακό λαό μπροστά», είπε, προσθέτοντας πως οι ενδείξεις δείχνουν ότι το 2014 θα είναι μια επίσης κακή χρονιά, όπως το 2013.

«Θα πρέπει να αντισταθούμε στις μεθοδεύσεις όλων εκείνων που θεωρούν ότι θα πρέπει να μας διαμορφώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουμε για το 2014», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, απευθύνοντας την ίδια ώρα πρόσκληση στην κοινωνία, στα οργανωμένα σύνολα και στα κόμματα που συμφωνούν με το ΑΚΕΛ για απεμπλοκή για το Μνημόνιο, να συστρατευτούν με το κόμμα του στην προσπάθεια αντίστασης σε όλες τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις σε βάρος του λαού.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό. «Η Τουρκία σήμερα διέρχεται μια φάση, η οποία κανένας δεν μπορεί να ξέρει πού θα καταλήξει και σίγουρα θα πρέπει να αναμένουμε την έκβαση αυτής της διεργασίας για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό», είπε, προσθέτοντας πως όταν θα ξαναρχίσουμε τις σοβαρές συζητήσεις, αυτό θα πρέπει να γίνει με ξεκάθαρες θέσεις από τη δική μας πλευρά, με συνέπεια και συνέχεια σε διαχρονικές θέσεις τις οποίες έχουμε διαμορφώσει ως Ε/κ κοινότητα μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο, και δίχως να φλερτάρουμε με προσεγγίσεις επικίνδυνες για τις προοπτικές της χώρας μας. «Δεν επιτρέπονται παλινδρομήσεις, ούτε αδιέξοδες προσεγγίσεις οι οποίες σε τελευταία ανάλυση θα διευκολύνουν την τουρκική πλευρά να προωθεί τους δικούς της στόχους σε βάρος του κυπριακού λαού στο σύνολό του», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει να επιμένουμε στις βασικές αρχές για λύση όπως καθορίζονται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Μια τέτοια λύση θα μας βοηθήσει και στην ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την ανάπτυξη η οποία θα προκύψει», πρόσθεσε.

Στα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία η Κυβέρνηση δέχεται με τόσο ανοικτές αγκάλες την Τρόικα, ενώ σε όλες οι υπόλοιπες χώρες προσπαθούν να διαπραγματευτούν μαζί της για να πετύχουν ό,τι το δυνατό καλύτερο για το λαό τους. «Στη δική μας την περίπτωση, δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας σερβίρουν, και προσπαθούμε να είμαστε οι καλύτεροι μαθητές έτσι ώστε να πάρουμε ένα ‘ν’ στο τέλος της εξέτασης από τους δανειστές μας», είπε ο κ. Κυπριανού και ανέφερε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένας διάλογος για το πού οδηγούν οι αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στη συνέχεια ότι μόνο στην Κύπρο δεν επιτρέπεται ο διάλογος γύρω από τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, και αντιθέτως, όπως πρόσθεσε, όταν κάποιος επιχειρήσει να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη από αυτή της Τρόικας, επιχειρείται η φίμωση του. «Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός στην κυπριακή κοινωνία, από την ίδια την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, για το πού οδηγούμαστε. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται να αντισταθούμε στις επιταγές της Τρόικας και να δώσουμε τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές», είπε, και πρόσθεσε πως η ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος μπορεί να προέλθει μόνο με την απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια ότι θα πρέπει ιδιαίτερα να αντισταθούμε στις απαιτήσεις της Τρόικας που θα προκαλέσουν μόνιμες ρυθμίσεις σε βάρος της Κύπρου, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, και οι εκποιήσεις περιουσιών. «Μια μέρα θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να έχουμε ξεφύγει από το Μνημόνιο, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ιρλανδία, αλλά θα έχουν μείνει τόσο σοβαρές συνέπειες σε βάρος του κόσμου, που θα καθιστούν ανέφικτη την ευημερία του λαού μας», είπε.

Ο κ. Κυπριανού στάθηκε ιδιαίτερα στη συνέχεια στο πρόβλημα της ανεργίας, λέγοντας πως δυστυχώς το κράτος, αντί να ακολουθεί πολιτικές που θα στοχεύουν στην ανακούφιση των στρωμάτων του λαού που πλήττονται από την ανεργία, ακολουθεί πολιτική, η οποία από τη μια στραγγαλίζει το κοινωνικό κράτος, και από την άλλη πετσοκόβει επιδόματα, συντάξεις, παροχές στον τομέα της υγείας και της παιδείας. «Την ίδια στιγμή», συνέχισε, «εκείνοι που καθορίζουν αυτές τις πολιτικές προσπαθούν ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, με την φιλανθρωπία, τάχα να περάσουν το μήνυμα ότι ενδιαφέρονται για τους συμπατριώτες μας που αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις δυσκολίες».

Είπε πως το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, στήνοντας ένα κοινωνικό δίκτυο σε μια προσπάθεια, αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο, ανέφερε πως η ριζική αντιμετώπιση όλων των αυτών των προβλημάτων θα προέλθει μόνον με την απεμπλοκή μας από το Μνημόνιο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα ήδη επιχειρεί τη δική του ανασυγκρότηση, η οποία στρέφεται σε δύο κατευθύνσεις, μέσα από το οργανωτικό δυνάμωμα του κόμματος, και μέσα από την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, η οποία δεν πρέπει να επιδιώκεται μόνο στο ανώτατο επίπεδο αλλά και μέσα από τις τοπικές οργανώσεις. «Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην επαφή μας με τον κόσμο πάνω σε καθημερινή βάση», είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, κατά το οποίο θα συζητηθεί και θα ξεκαθαριστούν οι θέσεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό λαό. «Μέσα από τις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί στις κομματικές οργανώσεις βάσης, τους τελευταίους μήνες, τόσο αναφορικά με την εκτίμηση των προεδρικών εκλογών αλλά και για την πενταετή διακυβέρνηση νομίζω έχουμε διαπιστώσει όλοι πως χρειάζεται να ξεκαθαριστούν πάρα πολλά ζητήματα έτσι ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ενότητα στις γραμμές του κόμματος, μνα διαμορφώσουμε την πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα κτιστεί αυτή η ενότητα και με την οποία θα επιδιώξουμε να οδηγήσουμε τον τόπο μπροστά», είπε.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε πως τα επαγγελματικά στελέχη του ΑΚΕΛ είναι ο καθρέφτης του κόμματος και θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα που θα ακολουθούν και όλα τα εθελοντικά στελέχη και μέλη του κόμματος, «για να συνειδητοποιήσει ο κυπριακός λαός ότι εμείς δεν είμαστε όπως τους υπόλοιπους, εμείς είμαστε διαφορετικοί, εμείς δεν λειτουργούμε με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του απλού εργαζόμενου, του απλού ανθρώπου».

Είπε, τέλος, ότι στόχος για το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές, είναι το κόμμα να επιβεβαιώσει την παρουσία του ως πρωταγωνιστική δύναμη στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και να συνεχίσει τον αγώνα του για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα