Νέο ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος για τη Γερμανία

11:52 8/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε νέο ρεκόρ έφτασε το Σεπτέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα €18,8 δις από €15,8 δις τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις ότι το πλεόνασμα θα υποχωρούσε ελαφρώς στα €15,5 δις.

Μέχρι τώρα το ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος ήταν τα 18,7 δις του Σεπτεμβρίου του 2007.

Η Γερμανία δέχεται κριτική, κυρίως από τις ΗΠΑ, ότι η εξάρτηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης από τις εξαγωγές παρακωλύει την οικονομική σταθερότητα της γηραιάς ηπείρου, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ενθαρρύνει την εγχώρια ζήτηση.

“Είναι πιθανόν το πλεόνασμα – ρεκόρ να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά αλλά δεν βλέπω κανένα πρόβλημα”, δήλωσε ο Στέφαν Σίμπλε της HSBC Trinkaus, σημειώνοντας πως με κάποια καθυστέρηση οι γερμανικές εταιρείες θα αυξήσουν την ικανότητά τους, κάτι που θα βοηθήσει τους εμπορικούς της εταίρους με αγορά υπηρεσιών και προϊόντων.

Σύμφωνα με το Ομόσπονδο Γραφείο Στατιστικής, οι διορθωμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,9%, κόντρα στις προβλέψεις για αύξηση 0,6%. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,4%, ενώ οι εξαγωγές προς την Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Παράλληλα οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 7,2,%.

Keywords
Τυχαία Θέματα