Νέα συνάντηση σήμερα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με Παπαδήμο

10:51 5/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με το δίλημμα μέτρα ή χρεοκοπία προσέρχονται εκ νέου σήμερα στη 1μ.μ. οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ – σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο,

προκειμένου να υπογράψουν γραπτές δεσμεύσεις για τις απαιτήσεις της τρόικας.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πιέσεις να παραμένουν και να εντείνονται.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του το απόγευμα του Σαββάτου ανέφερε ότι «όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής», υπερτονίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στις απαιτήσεις τους για μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώσεις συντάξεων, σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο, με τις αποφάσεις να πρέπει να παρθούν από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, όσον αφορά κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτές οι συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Μετά από διυπουργική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Οικονομικών και τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναφέρθηκε ότι προωθούνται νέες περικοπές δαπανών στον τομέα της Υγείας της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης περικοπές 400 εκατ. ευρώ θα γίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον τομέα της Άμυνας, με την τρόικα να απαιτεί επιπλέον περικοπές σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις.

Σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα από το αδιέξοδο «είναι πάρα πολύ μικρή», προσθέτοντας ότι «ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων».

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών «πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα