Να τερματιστούν τα ταμπού για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ζητούν βουλευτές

16:05 29/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη ανάδειξης ζητημάτων που αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που μπορεί στο παρελθόν να αποτελούσαν ζητήματα ταμπού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής στο χώρο της Αίθουσας Ειρήνης στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιείται έκθεση με τίτλο «sexperience» την οποία διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον χώρο όπου πραγματοποιείται η έκθεση με την ευκαιρία των 40 χρόνων ζωής του Συνδέσμου.

«Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή Παιδείας αντάλλαξε απόψεις και με τα μέλη του συνδέσμου και με το Υπουργείο Παιδείας και Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για το θέμα που αφορά την σεξουαλικότητα των νέων και το πώς αυτή διαχέεται μέσα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα.

Σημείωσε ότι έχει λεχθεί στην Επιτροπή ότι «δυστυχώς εδώ στην Κύπρο δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να καταδεικνύει το πρόβλημα, πού βρίσκονται οι εγκυμοσύνες σε εφηβική ηλικία, σε ποια έκταση βρίσκονται τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σε ποια έκταση εν πάση περιπτώσει υπάρχει η ενημέρωση των νέων για την αντισύλληψη, για το πώς μπορούμε να σεβαστούμε το άλλο, το διαφορετικό».

Εχω την εντύπωση, συνέχισε, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να φθάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η ενημέρωση των νέων ανθρώπων, η επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών, η ανάδειξη ζητημάτων που μπορεί στο παρελθόν να αποτελούσαν ζητήματα ταμπού. Ζητήματα συντήρησης, όμως βάσει ευρωπαϊκών ερευνών φαίνεται ότι μέσα από την ενημέρωση ο νέος γίνεται πιο σοβαρός, πιο υπεύθυνος στις σχέσεις του με άλλους και εν πάση περιπτώσει ευρύτερα στη σεξουαλική του ζωή. Γι’ αυτό νομίζω, είπε, «ότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε πιο ελεύθερα στους νέους μας. Δεν πρέπει να θεωρούμε ως σημείο ταμπού ως μια γκρίζα ζώνη αυτό το θέμα και να μην συζητάμε με τα παιδιά μας, να μην συζητάμε με τους μαθητές μας, να μην ενημερώνουμε τη νέα γενιά της πατρίδας μας και για τους κινδύνους αλλά και για την ομορφιά της όλης κατάστασης των πραγμάτων».

Σε παρατήρηση ότι ίσως κάποιοι μηχανισμοί θα πρέπει να στραφούν και προς την κοινωνία ευρύτερα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι είναι θέμα κουλτούρας, νοοτροπίας, «είναι θέμα να σπάσουμε τον συντηρητισμό και να φύγουμε μπροστά, και φεύγοντας μπροστά θωρακίζουμε και προστατεύουμε τα παιδιά μας. Αρα στέλλω και ένα μήνυμα σήμερα, αν θέλουμε να έχουμε τα παιδιά μας δίπλα μας, να μην οδηγήσουμε τα παιδιά μας στο περιθώριο, ας γίνουμε φίλοι με τα παιδιά μας, και ας συζητήσουμε απόψε και για την σεξουαλική τους ζωή. Ας ενημερώσουμε τους νέους και τις νέες, τους μαθητές και τα παιδιά μας για το πώς αναπαράγεται το ανθρώπινο είδος, πώς προστατεύεται ο άνθρωπος μέσα από τη σεξουαλική του ζωή».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης αναφερόμενος σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο εκπαιδευτικό σύστημα, είπε ότι αυτό που αποτελούσε σύνθημα και αίτημα και

Keywords
Τυχαία Θέματα