Να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων καλεί την Αγκυρα ο Πρόεδρος της Βουλής

19:18 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία να συνεργαστεί στο πλαίσιο των ερευνών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και να τηρήσει όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΔΑΔ για το θέμα.

Ο κ. Ομήρου μιλούσε απόψε σε εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους αγνοούμενους που διοργάνωσε η Βουλή με την ευκαιρία της Ημέρας Αγνοουμένων.

“Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παρεμποδίζει την έρευνα για τους αγνοούμενους σε σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν στρατιωτικές ζώνες και η πλευρά μας αξιώνει την τήρηση από την Τουρκία των όσων διαλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΔΑΔ , να επιτρέψει δηλαδή τη διεξαγωγή πραγματικής έρευνας σε κάθε γεωγραφικό σημείο όπου υπάρχει πληροφορία για τάφους αγνοουμένων και περαιτέρω να θέσει στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής όλες τις σχετικές πληροφορίες που κατέχει για πιθανούς χώρους ταφής”, δήλωσε ο κ. Ομήρου στην εκδήλωση που έγινε στο αίθριο της Βουλής και περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας για τους αγνοούμενους.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Βουλή με τα ψηφίσματά της, αλλά και μέσα από τις σχέσεις της με άλλα κοινοβούλια “δεν έπαψε ποτέ να τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πλήρη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, πολιτική επιλογή που θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πυξίδα πλεύσης μας, όποτε εγείρουμε το αίτημά μας για συνδρομή στον αγώνα μας για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού”. Κάλεσε εξάλλου τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της “να παρέμβουν πιο αποφασιστικά στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ασκώντας την επιρροή τους στην Τουρκία, αλλά και στηρίζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις διαδικασίες εντοπισμού λειψάνων και εξακρίβωσης της ταυτότητας των αγνοουμένων με τη μέθοδο της ταυτοποίησης του DNA”. Ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στους συγγενείς αγνοουμένων που παρέστησαν στην εκδήλωση, διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες όλων μας θα τερματιστούν, “μόνο όταν διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου προσώπου, όταν πληροφορηθεί και η τελευταία οικογένεια από όλους εσάς τι απέγινε το αγαπημένο της πρόσωπο”.

Αναφερόμενος στην έκθεση φωτογραφίας, είπε ότι οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται, “αποτελούν αδιάψευστη ιστορική τεκμηρίωση της αγριότητας και της οδύνης που επέφερε η τουρκική εισβολή και έχουν συγκλονίσει τόσο τον ελληνισμό στο σύνολό του όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη, που έγιναν μάρτυρες αυτών των τραγικών στιγμών”. Στις 22 Απριλίου 2010 η Βουλή των Αντιπροσώπων όρισε την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων, ως ημέρα τιμής, αλλά και υπόμνησης της συμπαράταξης του κοινοβουλίου και της πολιτείας ευρύτερα στο μακροχρόνιο αγώνα των συγγενών για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα