Να προηγηθεί διάλογος πριν οποιαδήποτε αλλαγή,ζητά η ΟΕΛΜΕΚ

15:33 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΟΕΛΜΕΚ δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού χωρίς να προηγηθεί διάλογος, σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση και εφαρμογή των Ωρολογίων Προγραμμάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, διεμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος.

Ερωτηθείς σήμερα κατά την παρουσίαση της πρότασης της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (ΕΣΕ) για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΩΠ) και τη

δομή του προγράμματος στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι «είναι πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι μονομερείς ενέργειες χωρίς διάλογο, δεν μπορεί να τις αποδεχθεί».

Η πρόταση της ΕΣΕ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα μελετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία θα διαμορφώσει τις θέσεις της και θα προχωρήσει σε συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, ανέφερε.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της ΕΣΕ, η καθηγήτρια, μέλος της ΕΣΕ, Μαίρη Ιωαννίδου-Κουτσελίνη παρατήρησε ότι «ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα ΩΠ σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των Αναλυτικών Προγραμμάτων είναι οι βασικότεροι μοχλοί οι οποίοι θα στηρίξουν το κοινωνικό πρόσωπο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Υπέδειξε ότι το ΩΠ δεν μπορεί να εξετάζεται μεμονωμένα χωρίς πρόνοιες για τα Αναλυτικά Προγράμματα, ενώ οι προτάσεις είναι αναπόφευκτο να συνδυάζονται με προτάσεις αλλαγής και του συστήματος εισδοχής στα πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μέση εκπαίδευση θεωρείται προθάλαμος του πανεπιστημίου.

Τόσο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ όσο και η κ. Κουτσελίνη τόνισαν ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του Αναλυτικού και Ωρολογίου Προγράμματος και η επίτευξη των στόχων, εξαρτάται πρωτίστως από την παιδαγωγική παιδεία και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι από τις αυξομειώσεις των ωρών διδασκαλίας, οι οποίες ποικίλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να δοκιμάζονται πρώτα σε συστηματική επιστημονική πιλοτική εφαρμογή, είπε ακόμα η κ. Κουτσελίνη.

Αλλαγή σρο ωρολόγιο πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά τα 80λεπτα και τη διάρκεια διδασκαλίας των μαθημάτων, στην πρότασή της η ΕΣΕ εκτιμά πως η πρόταση του ΥΠΠ για 80λεπτα διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μαθημάτων-γνωστικών αντικειμένων, τις ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας σε κτιριακό εξοπλισμό και την ιδιαίτερη ιδιοπροσωπία των μαθητών κάθε σχολικής μονάδας.

Περισσότερος χρόνος διδασκαλίας δεν συνδέεται απαραίτητα με καλύτερα αποτελέσματα και υψηλότερους δείκτες σχολικής επίδοσης, σύμφωνα με μελέτες, ανέφερε εξάλλου η κ. Κουτσελίνη.

Η ΕΣΕ επισημαίνει στην πρότασή της ότι το θέμα των ευκαιριών μάθησης για όλους τους μαθητές είναι στενά συνδεδεμένο με ιδιαίτερες διευθετήσεις χρόνου, τις οποίες πρέπει να αναλάβει η σχολική μονάδα και αποτυπώνεται στη δομή και το περιεχόμενο ευέλικτων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων.

Με κριτήρια την τάση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες, στη βάση μελέτης του ΟΟΣΑ, τις πραγματικές ανάγκ

Keywords
Τυχαία Θέματα