Να αφήσουμε τον όποιο διχασμό και να χαράξουμε πορεία προς τη λύση, παροτρύνει ο ΥΠΑΜ

13:25 2/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σήμερα, καλούμαστε να αφήσουμε στο παρελθόν τον όποιο διχασμό και να χαράξουμε από κοινού εθνική πορεία για κατάληξη σε μια δίκαιη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τη συλλογικότητα στο εσωτερικό μέτωπο, έτσι που οι όποιες αποφάσεις, να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου

και ολόκληρου του λαού μας.

Στο επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά, ο ΥΠΑΜ είπε ότι κινήσεις προσωπικών φιλοδοξιών δεν επιτρέπονται αυτή την ώρα. Βρισκόμαστε, ανέφερε, στην αρχή μιας επίπονης προσπάθειας, που με σωστή στρατηγική και ουσιαστική διαπραγμάτευση, θα μας οδηγήσει στη θετική ευόδωση των συνομιλιών και στην κατάληξη σε συμφωνία. «Μια συμφωνία, η οποία θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα διασφαλίζει τις αρχές και αξίες της Ε.Ε και θα σέβεται τις ανησυχίες του λαού μας».

Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, ότι η άλλη πλευρά, θα επιδείξει θετική διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει εν τέλει στην επίτευξη λύσης και στη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε μια επανενωμένη πατρίδα, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι οι δυσκολίες οι οποίες δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση είναι πολλές και πως ο λαός μας, έχει καταβάλει επίμοχθες προσπάθειες και έχει υποστεί αρκετές θυσίες στην προσπάθεια εξορθολογισμού της οικονομίας μας. “Παρ’ όλα αυτά, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι, δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα όποια κυριαρχικά μας δικαιώματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη μας ως Κυπριακός Ελληνισμός”, σημείωσε.

Με σύμπνοια, συλλογικότητα και σεβασμό στις αρχές που μας κληροδότησαν οι αθάνατοι νεκροί μας, να είστε σίγουροι ότι θα ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, δήλωσε ο κ. Φωτίου, εκφράζοντας αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες, οι οποίες θα συγκλίνουν οδηγώντας τη χώρα και το λαό μας σε πρόοδο και ευημερία.

«Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει την απουσία κανενός. Πρέπει να δηλώσουμε όλοι παρόντες. Δεν πρέπει να κατέβουμε από το βαγόνι της συνεχούς προσπάθειας. Δεν πρέπει να περιχαρακωθούμε στα στενά όρια της ευθυνοφοβίας και της ατολμίας. Η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα. Το εθνικό της κάλεσμα, μας προτρέπει σε ενότητα, αλληλοϋποστήριξη και ομοψυχία. Αυτή είναι η δύναμη μας. Η δύναμη του Προέδρου της Δημοκρατίας για διαπραγμάτευση».

Οι κινήσεις διχασμού και υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας, πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας, δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμούς, ούτε για υλοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. «Αλίμονο εάν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας, εμπλακούμε σε περιπέτειες πολιτικής διαίρεσης. Το εθνικό μας θέμα και η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, απαιτούν από όλους, υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος». Γι’ αυτό, είπε, το μήνυμα της ημέρας είναι ένα: ενώνουμε δυνάμεις και επιδιώκουμε την ανάκαμψη και την επανένωση της Κύπρου μας.

Ο Φώτης Φωτίου έκανε αναλυτική αναφορά στο βίο και το δραματικό τέλος του Γρηγόρη Αυξεντρίου στο κρησφύγετό του κοντά στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά, αλλά και στον επιβλητικό ανδριάντα του, ο οποίος τον παρουσιάζει ζωσμένο τα όπλα να αγναντεύει αγέρωχα τον ορίζοντα, χαράζοντας το δρόμο του καθήκοντος και του πατριωτικού χρέους. «Ο αετός που τον συντροφεύει, σύμβολο του ύψους και του πνεύματος, ταυτίζεται με τη φωτεινότητα του ήλιου αλλά και της καθάριας του ελληνικής ψυχής. Ίπταται και κεραυνοβολεί, υψώνεται και επιτίθεται για να κατακτήσει και να καταστρέψει τα κατώτερα».

Όντως, είπε, αυτός ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ένας σταυραετός στη γη, ένας ηρωομάρτυρας στον ουρανό. Η αθάνατη φιγούρα του, πρόσθεσε, δείχνει το δρόμο στον οποίο οφείλουμε να πορευθούμε για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην τελική λύτρωση. Το μεγαλείο της ανιδιοτέλειάς του, ανέφερε, εδραιώνει τον πόθο και ενισχύει την ανάγκη για ελευθερία και δικαίωση.

Ο ΥΠΑΜ κατέληξε υποσχόμενος ότι, υπερήφανα όπως άλλωστε θα ζητούσε και ο ίδιος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να ανατείλει η λευτεριά και η επανένωση της πατρίδας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα