Ν. Νικολαϊδης: Ο Πατσαλίδης μας είπε τις σκληρές πραγματικότητες – Πιθανή η στάση πληρωμών

13:28 17/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δήλωση βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαϊδη

1. Σήμερα, απουσιάζοντος του Υπουργού Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου μας είπε τις σκληρές πραγματικότητες:

• Η Κυβέρνηση χρειάζεται ένα ποσό €250 εκατομμύρια μέχρι τέλος του χρόνου. Αν δεν τα εξασφαλίσει θα υπάρξει στάση πληρωμών της επόμενες ημέρες, με αλυσιδωτές επιπτώσεις.
• Ο μόνος τρόπος να αντλήσει άμεσα αυτά τα ποσά η Κυβέρνηση είναι από τα ταμεία συντάξεων των εργαζομένων στην CYTA και ΑΗΚ,

και από το αποθεματικό της ΑΛΚ.
• Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β!

2. Πρώτη Παρατήρηση. Άλλα μας έλεγε η Κυβέρνηση πριν μερικές βδομάδες, άλλα μας λέει σήμερα. Η ίδια η Κυβέρνηση συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος δυσπιστίας και αντιπαράθεσης. Και είναι λάθος να αρχίσει αντιπαράθεση είτε μεταξύ των ημικρατικών οργανισμών είτε μεταξύ ομάδων εργαζομένων. (CYTA εναντίον ΑΗΚ ή ημικρατικοί υπάλληλοι εναντίον δημοσίων υπαλλήλων).

3. Σήμερα ακούστηκαν όλες οι πλευρές και όλες οι απόψεις. Κανένας δεν είναι λιγότερο πατριώτης από κανέναν.

4. Τώρα είναι η ώρα το πρόβλημα να λυθεί όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, αλλά μέσα από διάλογο και συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

5. Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στη βάση αρχών:

• Επ’ ουδενί το κράτος δεν πρέπει να πάει σε στάση πληρωμών. Πρέπει να προστατεύσουμε το κράτος μας, την αξιοπιστία του και την αξιοπρέπειά του.
• Θα πρέπει να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις από την Κυβέρνηση ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς. Είναι θέμα διασφαλίσεων και πρέπει η Κυβέρνηση να τις προσφέρει.

6. Κυβέρνηση – δημόσιοι υπάλληλοι – ημικρατικοί υπάλληλοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Κανένας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. Όπως και κανένας δεν μπορεί να πληρώσει περισσότερα απ’ όσα του αναλογούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα