Μορατόριουμ στις άδειες εργασίας για εργαζόμενους από τρίτες χώρες αποφάσισε το ΥΠΕΡ

18:33 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την απόφαση να υπάρξει μορατόριουμ στην παραχώρηση αδειών εργασίας για εργαζόμενους από τρίτες χώρες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, έθεσε σήμερα ενώπιον των κοινωνικών εταίρων κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της σύσκεψης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι “είναι μια απόφαση, την οποία εμείς θεωρούμε αναγκαία στις σημερινές συνθήκες, όπου αυξάνεται η ανεργία,

υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ικανών και διαθέσιμων εγγεγραμμένων ανέργων από το ντόπιο και το κοινοτικό προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες”.

Συγκεκριμένα, σημείωσε, η εισήγηση μας αφορά το να μπει μορατόριουμ στην απασχόληση στην αρτοβιομηχανία, στα ζαχαροπλαστεία, στο χονδρικό εμπόριο, στα τυπογραφεία, στα τυροκομεία, γαλακτοκομεία, και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ανέφερε ότι οι άδειες εργασίας που υπάρχουν αυτή την στιγμή εγκεκριμένες σε αυτούς τους τομείς είναι περίπου 430. Το μορατόριουμ σημαίνει, εξήγησε, ότι δεν θα ανανεώνουμε άδειες και δεν θα εγκρίνουμε καινούργιες.

Φυσικά, συνέχισε, έχουμε πει στους κοινωνικούς εταίρους ότι η διαδικασία θα έχει τον χαρακτήρα του σταδιακού, «διότι αντιλαμβάνεστε μια επιχείρηση που μόλις πρόσφατα έχει πάρει άδεια εργασίας δεν μπορούμε να έρθουμε να τερματίσουμε την άδεια εργασίας σε εργοδοτούμενο του».

Η ουσία είναι, ανέφερε, ότι σε αυτούς τους τομείς δεν θα ανανεώνουμε και δεν θα δεχόμαστε καινούργιες αιτήσεις.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων στην σύσκεψη, σημείωσε, ότι από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων, υπήρξε διαφωνία και επιφύλαξη γι αυτή μας την εισήγηση.

“Θέλω να υπογραμμίσω ότι το βασικό κριτήριο για να παραχωρείται άδεια σε εργαζόμενο από τρίτη χώρα είναι η κατάσταση της αγοράς εργασίας, δηλαδή ποια είναι τα ποσοστά της ανεργίας και αν υπάρχουν διαθέσιμοι Κύπριοι ή κοινοτικοί που με βάση τους κανονισμούς της νομοθεσίας έχουν προτεραιότητα”, πρόσθεσε.

Από την ώρα, συνέχισε, που υπάρχει αυτό το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στους συγκεκριμένους τομείς υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί εγγεγραμμένων ανέργων, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθεί μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους, όπως αυτές οι θέσεις να καταληφθούν από άτομα που είναι εγγεγραμμένα άνεργα.

“Με την απόφαση που έχουμε πάρει, άδειες εργασίας θα δίνονται μόνο για την γεωργία-κτηνοτροφία – τομέας, στον οποίο η εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μορατόριουμ – και σε πάρα πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν να κάμουν με εξειδικευμένες εργασίες, στις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμες”, διευκρίνισε.

Ερωτηθείσα για τους άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι σε τομείς που εμπίπτουν στην κατηγορία των αρτοποιείων, τυροκομείων στους αχθοφόρους – κάτω από αυτόν τον κωδικό στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης – είπε πως υπάρχουν 1500 άτομα εγγεγραμμένοι.

Το επόμενο που έχουμε εισηγηθεί στους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε η Υπουργός

Keywords
Τυχαία Θέματα