Μoναδική λύση ο διάλογος, λέει στο Reuters για Αίγυπτο ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

21:59 7/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η διπλωματική διαμεσολάβηση απέτυχε να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο γιατί οι νέοι ηγέτες της χώρες δεν βλέπουν το λόγο να συνομιλήσουν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά θα πρέπει να το πράξουν εν τέλει, δήλωσε την Τετάρτη ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμμερμανς.

Ο κ. Τίμμερμανς, βρισκόταν στο Κάιρο για να συνομιλήσει με τις αρχές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ημέρα που κατέρρευσαν οι διεθνείς προσπάθειες διευκόλυνσης ενός συμβιβασμού, πέντε εβδομάδες μετά την απομάκρυνση

του Ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και ερωτηθείς γιατί απέτυχε η διπλωματική οδός ο κ. Τίμμερμανς ανέφερε ότι «έχοντας μιλήσει με τον μεταβατικό Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό η εντύπωση μου είναι ότι απλώς δεν θεωρούν ότι αξίζει σ’ αυτό το στάδιο να μιλήσουν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Σημειώνοντας ότι ο εγχώριος Τύπος έχει καταδικάσει την διεθνή παρέμβαση στα εσωτερικά της Αιγύπτου, είπε ότι «είτε υπάρχει ξένη διαμεσολάβηση, είτε όχι θα πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι θα πρέπει να μιλήσουν με την Αδελφότητα, και καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα».

Ο κ. Τίμμερμανς εξέφρασε ανησυχία για την προοπτική να υπάρξει βία, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως αυξάνονται οι εντάσεις καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν «η τάση που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις να τις καταστείλουν (τις διαδηλώσεις) θα κορυφωθούν και αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να αποκλιμακώσει την κατάσταση».

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΕ θα έπρεπε να αναστείλει τη βοήθεια που παραχωρεί στην Κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το στρατό, είπε ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει δοθεί βοήθεια από την ΕΕ γιατί η χώρα δεν είχε συμμορφωθεί με τα κριτήρια του ΔΝΤ.

«Αυτό που χρειάζονται είναι να επιστρέψουν οι τουρίστες και να αρχίσουν εκ νέου οι επενδύσεις, αλλά δεν είναι κάτι που βλέπω να γίνεται αν συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο Ολλανδός Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι ήταν σωστό εκ μέρους της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των διαφορετικών πλευρών στην Αίγυπτο και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν δύσκολο να δει κανείς πως θα μπορέσουν να επιτύχουν στη μετάβασή τους προς τη δημοκρατία άλλες αραβικές χώρες αν αποτύχει η Αίγυπτος.

Αυτό που βλέπω εδώ στην Αίγυπτο, είπε, είναι ένα σπασμωδικό αντανακλαστικό σε κάποια μέρη του πολιτικού συστήματος όπου υπάρχουν άτομα που νοσταλγούν το παρελθόν και όχι μόνο στο στρατό αλλά επίσης και σε μέρη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι μπορεί να νοιώθουν πιο άνετα στην παραδοσιακή τους παρουσία ως κάτι που δεν είναι μέρος του πολιτικού συστήματος αλλά που λειτουργεί εκτός των παραμέτρων του.

Η μετάβαση της Αιγύπτου θα πάρει πολύ χρόνο και υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα εδραιωθούν η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα με το χρόνο, είπε, κυρίως λόγω ενδείξεων ότι μια νεότερη γενιά στην Μουσουλμανική Αδελφότητα επιθυμεί να παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα