Μοναχή από το Κονγκό η νικήτρια του βραβείου “Νάνσεν” της UNHCR

10:05 17/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Μοναχή από το Κονγκό, Angélique Namaika, είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων «Νάνσεν».

Ανακοίνωση από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR ) αναφέρει ότι η βραβευθείσα «έχει βοηθήσει εκατοντάδες γυναίκες, θύματα βιασμού και κακοποίησης από τον Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου (Lords Resistance Army (LRA)) καθώς και από άλλες

ομάδες στο απομακρυσμένο βόρειοανατολικό Κονγκό».

Επίσης, «η Αδελφή, Angélique Namaika, έχει συμβάλει, μέσω του Κέντρου για την Επανένταξη και Ανάπτυξη που έχει ιδρύσει , στην αλλαγή της ζωής περισσότερων από 2,000 γυναικών και κοριτσιών που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και κακοποιήθηκαν κυρίως από τους αντάρτες του LRA».

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες «η ανακοίνωση της νικήτριας συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας έκθεσης για τη ζωή των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα της βίας του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA)».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , Αντόνιο Γκουτέρρες, εξήρε το έργο της φετινής βραβευθείσας και είπε ότι η Μοναχή από το Κονγκό «εργάζεται ακούραστα για να βοηθήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια που είναι εξαιρετικά ευάλωτες λόγω της κακοποίησης που υπέστησαν, της φτώχεια και του εκτοπισμού τους».

Μετά την σχετική ανακοίνωση, η βραβευμένη γυναίκα, δήλωσε πως «είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς το μέγεθος της βίας που έχουν υποστεί γυναίκες και κορίτσια στα χέρια του LRA».

«Αυτό το βραβείο σημαίνει ότι περισσότεροι εκτοπισμένοι στο Ντούνγκου θα μπορούν να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους . Δεν θα σταματήσω ποτέ να κάνω ό, τι μπορώ για να τους δώσω πίσω την ελπίδα, και την ευκαιρία να ζήσουν και πάλι», είπε η Αδελφή Angélique, η οποία θα παραλάβει το Βραβείο Προσφύγων «Νάνσεν» και το Μετάλλιο Nansen σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα