Μητσόπουλος: Στόχος η μείωση των θυμάτων από τροχαία στο 50% μέχρι το 2020

11:58 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οδική ασφάλεια αποτελεί μία από τις πολλές αρμοδιότητες και ευθύνες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, συνιστά, όμως, και μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας, αφού αφορά κατά κύριο λόγο το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, τη ζωή, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας Τάσος Μητσόπουλος.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οργανισμού Reaction

για την οδική ασφάλεια ο κ. Μητσόπουλος είπε πως “σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των θυμάτων από οδικές συγκρούσεις στο 50% μέχρι το 2020 και δεσμευόμαστε ως πολιτεία και ως κοινωνία να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε αυτό τον στόχο, με την εμπλοκή και των νέων ανθρώπων”.

Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο αφού αφορά στην ποιότητα των δρόμων και των οχημάτων, στην αποτελεσματικότητα της έγκαιρης πρόσβασης και της περίθαλψης των τραυματιών όμως, κυρίως, αφορά στην ποιότητα της οδικής συνείδησης και συμπεριφοράς.

Είναι για τους λόγους αυτούς, συνέχισε, που η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί την εμπλοκή και τη στενή συνεργασία πολλών κρατικών Υπηρεσιών, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερευνητικών κέντρων, ειδικών εμπειρογνωμόνων, αλλά και κοινωνικών φορέων.

Σημείωσε ότι η συνεισφορά του Οργανισμού Reaction, στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αξιοσημείωτη.

Στην Κύπρο το ζήτημα της οδικής ασφάλειας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας καθώς, παρά τη σταθερή βελτίωση της κατάστασης, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, σε σύγκριση με το τι ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σημείωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Είπε πως θεωρεί παρά πολύ σημαντικό ότι στο πρόγραμμα αυτό οι νέοι καθίστανται μέρος της λύσης του προβλήματος και θα διαμορφώσουν μαζί σας τρόπους, μεθόδους και πρακτικές που αποσκοπούν στην ενημέρωση συνομηλίκων τους στα θέματα της οδικής ασφάλειας.

Συγχάρηκε επίσης, για τον έλεγχο ελαστικών που διενεργήθηκε στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η κατάσταση των ελαστικών ενός οχήματος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πρόσφυσή του στο οδόστρωμα και την πορεία του οχήματος επειδή είναι η μόνη επαφή ανάμεσα στο δρόμο και το όχημα.

Καλωσόρισε επίσης τη «Διαδικτυακή Πύλη Κοινωνικής Ενημέρωσης των Νέων» που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Reaction, αναφέροντας ότι η κοινωνία της γνώσης, της ενημέρωσης, της μάθησης και εκπαίδευσης των νέων χρειάζεται να υποστηριχθεί.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι στα θέματα της οδικής ασφάλειας είμαστε στο σωστό δρόμο. “Η εφαρμογή του προηγούμενου Στρατηγικού Σχεδίου οικοδόμησε γερά θεμέλια στις δομές διαχείρισης της οδικής ασφάλειας στην Κύπρο. Οικοδομήθηκε, ακόμη, η μεγάλη κυπριακή συμμαχία για την οδική ασφάλεια που αποτελεί ανεκτίμητο αρωγό στις προσπάθειές μας. Περαιτέρω με την εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, που λήγει το 2020, προσδοκούμε σε σημαντική μείωση στους αριθμούς των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα