Μήνυμα Υπ. Παιδείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

09:52 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την προσδοκία ότι ο 21ος αιώνας θα καταστεί ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης των αγώνων του κοινωνικού φύλου των γυναικών, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η δικαίωση είναι προ των πυλών.

Σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Κενεβέζος σημειώνει πως

«αναμφίβολα, η πορεία και συμβολή της γυναίκας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της κοινωνικής δράσης υπήρξε τεράστια», προσθέτοντας ότι «σήμερα μπορούμε να καυχηθούμε ότι η κάποτε υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στους αγώνες των ιδίων».

«Από την άλλη», πρόσθεσε, «θλιβόμαστε που εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αποτελούν θύματα της καταπίεσης, των διακρίσεων, της εκμετάλλευσης. Ευλαβικά σήμερα τιμούμε τις γυναίκες της αθάνατης εποποιίας του 1955-59, τις ηρωικές μάνες και συγγενείς των αγνοουμένων, τις ηρωίδες δασκάλες των κατεχομένων και όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για την επικράτηση της ειρήνης στο πολύπαθο νησί μας, που παλεύουν για την επιστροφή στη γη που τις γέννησε».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «ο πατριωτισμός τους αποτελεί παράδειγμα για όλους μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την Ανάσταση της πατρίδας μας», σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεβασμός και η εκτίμηση απευθύνεται προς όλες ανεξαίρετα τις γυναίκες-επιστήμονες, οικοκυρές, αγρότισσες, αθλήτριες, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, φοιτήτριες και μαθήτριες».

Συνέχισε λέγοντας πως «έχουν περάσει 156 ολόκληρα χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα που μια ομάδα υφαντριών της Νέας Υόρκης έγιναν πρότυπα αγωνιστικότητας ενάντια στην εκμετάλλευση, στην αδικία και την καταπίεση», για να προσθέσει πως αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της Γερμανίδας φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν, η οποία ήταν η πρωτοστάτης στην καθιέρωση εορτασμού της σημερινής ημέρας.

«Με το παράδειγμά της αποτελεί μέχρι σήμερα φωτεινό φάρο στους αγώνες των ανά τον κόσμο εκατομμυρίων γυναικών που αγωνίζονται για την επικράτηση των δικαιωμάτων τους και για τη σφυρηλάτηση δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης στον αγώνα τους για καλύτερες μέρες», είπε ο κ. Κενεβέζος.

Keywords
Τυχαία Θέματα