Μήνυμα συμφιλίωσης από την Ακολουθία στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό

14:37 16/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μήνυμα συμφιλίωσης θα δώσει η ακολουθία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην Αμμόχωστο τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά από 58 χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, σημειώνοντας ότι αναμένεται μεγάλη προσέλευση του κόσμου και θα υπάρχει ψυχική ανάταση.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι “πρόκειται πράγματι για μία πολύ μεγάλη εκδήλωση, το γεγονός είναι πολύ μεγαλύτερο από μας”.

“Για πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια θα λειτουργήσει τη Μεγάλη Παρασκευή η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, εντός της μεσαιωνικής Αμμοχώστου. Δεν μιλώ μόνο για τη συγκινησιακή πλευρά του θέματος και για το ότι έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες πιστούς, και την εκκλησιαστική πλευρά, μιλώ όμως ταυτόχρονα και για το συμβολισμό που υπάρχει και το μήνυμα της συμφιλίωσης που θα δοθεί με αυτήν τη λειτουργία, με αυτό το προσκύνημα, και μετά σε περιορισμένη κλίμακα – αλλά θα γίνει – η περιφορά του Επιταφίου έξω από την εκκλησία”, είπε.

Ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι “αναμένεται μεγάλη προσέλευση του κόσμου, θα υπάρχει ψυχική ανάταση”, προσθέτοντας ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον και το ζήτημα “έχει φύγει από τα όρια της Κύπρου”.

Όπως είπε, τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για “να προχωρήσουμε στην προσπάθειά μας να ενώσουμε τον τόπο μας, να δημιουργήσουμε μία ενωμένη Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να ζήσουμε μαζί σε ένα κράτος, συμφιλιωμένοι, με το κοινό συμφέρον μπροστά μας, και τους κοινούς οραματισμούς για τα παιδιά μας”.

“Έχει μεγάλη σημασία για να μεταφερθούν τα σωστά μηνύματα προς τα έξω, αλλά και για να ενδιαφερθεί η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κοινότητα και οι ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή το τραύμα, αυτό το δράμα που υπάρχει για τον κυπριακό λαό”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η τελετή αυτή “ήρθε σαν βάλσαμο για πολύ κόσμο”.

Ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς μετέφερε τη θερμή υποστήριξη του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι “το γεγονός είναι πρώτα εκκλησιαστικό και θρησκευτικό, και μετά ασφαλώς συντείνει και συμβάλλει στην επαναπροσέγγιση και στο δέσιμο των δύο κοινοτήτων”.

“Έχουμε διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες, ο ναός έχει ευτρεπιστεί καταλλήλως και όλα είναι έτοιμα για την Παρασκευή”, σημείωσε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κέντρου τέχνης στο “πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου” Ουμίτ Ινατσί ανέφερε ότι “είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ήρωες, ούτε θέλουμε να είμαστε ήρωες, διότι η τραγωδία της Κύπρου προκλήθηκε από ήρωες και δεν είναι τώρα η ώρα για ηρωισμούς”.

Ο κ. Ινατσί είπε ότι από την εκδήλωση μπορεί να επέλθει η συμφιλίωση και η αλληλοκατανόηση, σημειώνοντας ότι “πρέπει να γνωρίζουμε πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο”.
“Είναι η στιγμή να απολογηθούμε, να αγκαλιαστούμε, και να δούμε το μέλλον ενωμένοι. Η Κύπρος είναι η μητέρα πατρίδα μας. Δεν υπάρχει άλλη μητέρα πατρίδα”, είπε.

Εξάλλου, ο Παύλος Ιακώβου της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου είπε ότι, όσον αφορά την προσέλευση, από τις μέχρι τώρα κρατήσεις γεμίζουν μέχρι και 25 λεωφορεία, εκτός από τα ιδιωτικά λεωφορεία που θα μεταφέρουν πιστούς με δικές τους διευθετήσεις.

Ανέφερε ότι η οργανωτική επιτροπή θα βρίσκεται στην εκκλησία το πρωί της Παρασκευής για το στόλισμα του Επιτάφιου, και η εκκλησία θα είναι ανοικτή το αργότερο από τις 14:00 για προσκύνημα.

Όσον αφορά τις διευθετήσεις για τα λεωφορεία, είπε ότι από τη Λευκωσία θα ξεκινήσουν από το Κέντρο Χειροτεχνίας στις 15:00, από τη Λεμεσό από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας στις 14:30, από τη Λάρνακα από την Πυροσβεστική στις 15:00, από το Παραλίμνι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στις 16:00, και από την Πάφο από το Παφιακό στις 13:00.

Σε παρατήρηση ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η μείωση της απόστασης περιφοράς του Επιταφίου έγινε για αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων, ύστερα από αντιδράσεις, ο κ. Γαλανός είπε ότι “αυτό που για μας έχει σημασία δεν είναι πόσο δρόμο θα διανύσουμε, σημασία έχει να επιτύχει η εκδήλωση”.

Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, “έχουμε καταλήξει να κρατήσουμε το μέτρο, διότι το μέτρο θα φέρει την επιτυχία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την ασφάλεια, ο κ. Γαλανός είπε ότι ο Τουρκοκύπριος “δήμαρχος” Αμμοχώστου Οκτάι Καγιάλπ, με τον οποίο υπήρξε στενή συνεργασία, έχει πάρει τα μέτρα του και ότι η εκδήλωση γίνεται με τη σύμφωνο γνώμη του μουφτή.

Είπε, επίσης, ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παραστούν αρκετοί επώνυμοι, για παράδειγμα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, αρχηγοί κομμάτων και πρέσβεις.

Η ακολουθία θα μεταδίδεται και εκτός εκκλησίας μέσω μεγαφώνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα