Μια πρωτεΐνη, το πεπτίδιο NPPB, παίζει κεντρικό ρόλο στην πυροδότητη της φαγούρας

19:06 25/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το αίσθημα της φαγούρας είναι ενοχλητικό, συχνά ακατανίκητο και οπωσδήποτε εξαιρετικά οικείο σε όλους μας. Ο ακριβής μηχανισμός που μας κάνει να το νιώθουμε τόσο έντονα παραμένει ωστόσο ομιχλώδης για την επιστήμη. Τώρα μια ομάδα αμερικανών ερευνητών εντόπισε τη «ρίζα» του σε μια πρωτεΐνη η οποία φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στη μετάδοση του «ερεθιστικού» σήματος στο νευρικό μας σύστημα. Η ανακάλυψη αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Από την καρδιά στα νεύρα

Η «ένοχη» πρωτεΐνη ονομάζεται νευροπεπτίδιο

νατριουρητικό πολυπεπτίδιο Β (NPPB) και μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες τη συνέδεαν κυρίως με την καρδιά, όπου εκκρίνεται σε καταστάσεις στρες προκειμένου να συμβάλει στον έλεγχο των επιπέδων νατρίου στο αίμα. Τα νέα ευρήματα φαίνονται όμως να τη συνδέουν πλέον άμεσα και με το νευρικό μας σύστημα, αποδίδοντάς της ρόλο-«κλειδί» στην πυροδότηση του κνησμού, ενός από τα πιο… εκνευριστικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μαρκ Χουν του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικών και Κρανιοπροσωπικών Ερευνών στη Μπεθέσντα του Μέριλαντ διαπίστωσαν για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια ότι ποντίκια στα οποία είχαν σκοτώσει επιλεκτικά νευρικά κύτταρα προκειμένου να τους στερήσουν την ικανότητα να αισθάνονται το κάψιμο, τον πόνο και τη φαγούρα εμφάνιζαν έλλειψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Το τεστ του κνησμού

Καθώς το NPPB εκφράζεται σε νευρικά μονοπάτια ανάμεσα στο…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα