Μέτρα για εξάλειψη των εμποδίων στην έρευνα και τεχνολογία προτείνει η Κομισιόν

18:02 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας (ΕΧΕ) στην εσωτερική αγορά για έρευνα και τεχνολογία στην ΕΕ, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω συγκεκριμένου μέτρων εξάλειψης των υφιστάμενων εμποδίων.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας περιλαμβάνουν πέντε τομείς προτεραιότητας στους οποίους πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος: την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών ερευνητικών συστημάτων, τη βελτίωση της διεθνικής συνεργασίας και του διεθνικού ανταγωνισμού με τη δημιουργία και την αποτελεσματική λειτουργία βασικών ερευνητικών υποδομών, την πιο ανοικτή

αγορά εργασίας για τους ερευνητές, την ισότητα των δύο φύλων στους οργανισμούς που εκτελούν και επιλέγουν τα ερευνητικά έργα, και τη βελτίωση του τρόπου διακίνησης και διάδοσης επιστημονικών πληροφοριών, περιλαμβανομένων και των ψηφιακών μέσων, καθώς και ευρύτερη και γρηγορότερη πρόσβαση σε επιστημονικές και πληροφορίες και δεδομένα.

Για κάθε προτεραιότητα η Επιτροπή καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τα κράτη μέλη, τους εμπλεκόμενους φορείς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης συνεργασίας.

Οι εμπλεκόμενοι ερευνητικοί φορείς καλούνται να καθορίζουν και να εφαρμόζουν αρχές για την πρόσβαση και τη δυνατότητα μεταφοράς των εθνικών επιχορηγήσεων, να δημοσιεύουν τις κενές θέσεις σε κοινή δικτυακή πύλη, να καλύπτουν τις θέσεις των ερευνητών με τη χρησιμοποίηση διαφανών, ανοικτών και αξιοκρατικών διαδικασιών πρόσληψης και να επιταχύνουν τις ενέργειες για τη σύνδεση της βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στόχος του σχεδίου που παρουσίασε σήμερα η Επίτροπος για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές, στα ερευνητικά ιδρύματα και στη βιομηχανία να διακινούνται ευκολότερα, να συνεργάζονται καλύτερα και να ανταγωνίζονται διασυνοριακά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν οι ερευνητικές βάσεις των κρατών μελών, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια και η δημόσια υγεία.

Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, η Κομισιόν υπέγραψε μια κοινή δήλωση και μνημόνια συμφωνίας με οργανισμούς που εκπροσωπούν βασικά ερευνητικά ιδρύματα και φορείς χρηματοδότησης της έρευνας. Οι προτάσεις αποτελούν απάντηση στην προθεσμία που καθόρισαν οι ηγέτες της ΕΕ ώστε να έχει υλοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας μέχρι το 2014.

Σύμφωνα με την Maire Geoghegan-Quinn δεν μπορεί να συνεχισθεί η κατάσταση όπου η χρηματοδότηση για την έρευνα δεν χορηγείται πάντοτε κατά τρόπο ανταγωνιστικό, όπου οι θέσεις δεν καλύπτονται πάντοτε αξιοκρατικά, όπου οι ερευνητές σπάνια λαμβάνουν τις επιχορηγήσεις τους ή σπάνια έχουν πρόσβαση σε διασυνοριακά προγράμματα και όπου μεγάλα μέρη της Ευρώπης δεν συμμετέχουν καθόλου σε αυτήν τη διαδικασία.

Η ποιό

Keywords
Τυχαία Θέματα