Μεταρρυθμίσεις σε κράτος και θεσμούς προτείνει το ΚΣ ΕΔΕΚ

12:13 14/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τομές στο πολιτειακό σύστημα προτείνει το ΚΣ ΕΔΕΚ με την απόφαση του 12ου τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου του, που δημοσιοποιεί σήμερα.

Το κείμενο της απόφασης κάνει λόγο για «ιδεοληψίες και αλόγιστες πολιτικές», που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε κρίση, με αρνητικά αποτελέσματα και για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και για τους πολίτες.

Αναφέρεται, επίσης, σε «νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές», που αποδυναμώνουν το κοινωνικό κράτος και οδηγούν σε πτώση το επίπεδο ζωής.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ,

«η έλλειψη αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης συσσωρεύει προβλήματα στην ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία». Η αδιαφάνεια, προστίθεται, «ρίχνει βαριές σκιές σε κρίσιμες αποφάσεις».

«Η προκλητική στάση και συμπεριφορά του Προέδρου Χριστόφια, η ασέβεια του προς τους θεσμούς και η έλλειψη ανοχής στην κριτική και το διάλογο, υποβαθμίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας», αναφέρεται.

Η ΕΔΕΚ ασκεί κριτική στη στάση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τα οποία «έχουν επιλέξει την υιοθέτηση μίας «πολιτικά συντεχνιακής» λογικής, με στόχο την ενίσχυση τους μέσα από την απόλυτη πόλωση και την ακραία αντιπαράθεση».

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, «στο βωμό της εξυπηρέτησης του στόχου αυτού, έχουν θυσιάσει την προοπτική των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία, την οικονομία, το πολιτικό σύστημα».

Εκφράζεται η θέση ότι «τη στιγμή που η κοινωνία, σχεδόν στο σύνολο της, ζητά αλλαγές, είναι η στάση τους αυτή που οδηγεί μεγάλο μέρος συμπατριωτών μας μακριά από τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, με αποκορύφωμα την αποχή τους από τις εκλογές».

Η πρόταση της ΕΔΕΚ στηρίζεται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά στη «μεταρρύθμιση του κράτους, με τη θεσμοθέτηση σύγχρονων τρόπων διοίκησης και διαδικασιών που διασφαλίζουν διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή».

Ο δεύτερος προκρίνει «αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, με τομές που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών, τον έλεγχο της εξουσίας, την καλύτερη λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας και να ξαναφέρουν την κοινωνία κοντά στην πολιτική λειτουργία».

Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ προβλέπουν την καθιέρωση υποχρέωσης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για όλους τους ανώτερους πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και για όλους τους λειτουργούς που χειρίζονται δημόσιο χρήμα, τη σύνδεση των αυξήσεων στη Δημόσια Υπηρεσία με την παραγωγικότητα, την υποχρέωση δημοσιοποίησης, μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπο, όλων των αποφάσεων του Κράτους και των Ημικρατικών οργανισμών που αφορούν δαπάνες, τη διενέργεια Δημόσιας Ακρόασης στη Βουλή για τα μέλη των Δ.Σ. των Ημικρατικών και τη σύσταση ειδικής Επιτροπής για προσλήψεις προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Ημικρατικούς.

Παράλληλα, προτείνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και την εγγραφή θέματος στη Βουλή, η καθιέρωση συγκεκριμένου αριθμού θητ

Keywords
Τυχαία Θέματα