Μειώθηκε ο αριθμός των επενδυτών που πιστεύουν ότι μια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ

14:47 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο αριθμός των επενδυτών που πιστεύουν ότι μια χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη σύντομα μειώθηκε κατά δύο τρίτα εντός του 2013, μετά τη διαβεβαίωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα σώσει το ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Σε δημοσκόπηση Ιουλίου με τη συμμετοχή 888

επενδυτών, την οποία πραγματοποίησε ο γερμανικός ερευνητικός όμιλος Sentix, το 23,75% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα κράτος θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εντός του 2014. Τον περασμένο Ιούλιο, το ποσοστό όσων πίστευαν σε διάσπαση της Ευρωζώνης ανερχόταν στο εντυπωσιακό 73%.

Η έρευνα συνέπεσε με την υπόσχεση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πως θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ.

Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και οι ανησυχίες για πιθανές πρόωρες εκλογές στη χώρα οδήγησε τον δείκτη Sentix σε σχέση με τη διάλυση της Ευρωζώνης γύρω στις 4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο.

Το ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν ότι η Πορτογαλία θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη διπλασιάστηκε από 2,66% τον Ιούνιο στο 5,38%. Η εταιρεία Sentix αναφέρει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ανήλθε στο ιστορικό υψηλό 43,55%.

«Εάν οι επενδυτές ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2012, για την Κύπρο από τον Μάρτιο του 2013 και τώρα, με την Πορτογαλία, (υπάρχουν) τρία κράτη που βρίσκονται σε κίνδυνο», σε περίπτωση που «ο κόμπος φθάσει στο χτένι», αναφέρει σε ανακοίνωση η Sentix.

Keywords
Τυχαία Θέματα