Μειωμένος κατά 700 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός 2014

15:31 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Περικοπές δαπανών ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ θα περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, έτσι ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 0,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε σήμερα το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία.
Μιλώντας στους απόδημους, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι ο στόχος είναι όπως ο κρατικός προϋπολογισμός

για το 2014 να είναι μειωμένος κατά 10% περίπου και να μην υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στα 500 εκ. ευρώ για το 2014 και μέχρι το 2016 να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα συμβάλει και στην προοπτική επανόδου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.
Διαβεβαίωσε ακόμη πως η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών αποκλείει την επιβολή νέων φορολογιών και επικεντρώνεται στον περιορισμό των δαπανών. «Θα διασφαλίσουμε φορολογική σταθερότητα», επεσήμανε.

Μιλώντας στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, η οποία οδήγησε και στο Μνημόνιο.
«Ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας», είπε, εξηγώντας πως αυτή η επισήμανση αφορά τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Είχαμε ένα κράτος που δομικά και διαρθρωτικά ξόδευε περισσότερα απ’ όσα εισέπραττε» και όχι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και ένα κράτος που ως εκ τούτου δημιουργούσε συνεχώς ελλείμματα, συσσωρεύοντας χρέη, είπε.
Πρόσθεσε ότι και οι τράπεζες δάνειζαν αλόγιστα και πέραν των δυνατοτήτων της πραγματικής οικονομίας, με το δανεισμό αυτό να κατευθύνεται προς την κατανάλωση. «Μέσα σε 3 μόνο χρόνια από το 2005 – 2007 ο ιδιωτικός δανεισμός διπλασιάστηκε», είπε.

Όπως εξήγησε, τα δύο αυτά ζητήματα βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος, το γεγονός, δηλαδή, ότι «είχαμε ένα υπέρμετρο δανεισμό και μια υπερβολική και μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση και την ίδια ώρα δημόσια οικονομικά που δομικά και διαρθρωτικά ξόδευε περισσότερα απ’ όσα έπρεπε».
Υπενθύμισε ακόμη ότι το κυπριακό κράτος έχει αποκλειστεί από τις αγορές από την άνοιξη του 2011 και ότι η Κύπρος έχει εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες της και τις όποιες προσωρινές λύσεις για δανεισμό από την άνοιξη του 2011, με αποτέλεσμα η Τρόικα να αποτελεί σήμερα, στο πλαίσιο του Μνημονίου, τη μόνη πηγή δανειοδότησης του κυπριακού κράτους.

Εξήγησε ακολούθως ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει καταρτιστεί μέσα από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα «είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα» το οποίο, όπως είπε, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει, και ανέλυσε στους αποδήμους επιγραμματικά τους στόχους του προγράμματος.
Όπως εξήγησε στους απόδημους, το πρόγραμμα προβλέπει πρώτα απ’ όλα την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών κατά τρόπο που το δημοσιονομικό έλλειμμα του ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ θα εξαλειφθεί μέσα στην επόμενη τριετία.
Όπως τόνισε, αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρηθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Τόνισε ακόμη πως η έμφαση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι η αύξηση των φορολογιών η οποία σε καιρό ύφεσης έχει ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά θα κινηθεί προς την κατεύθυνση συγκράτησης και περιορισμού των κρατικών δαπανών.
«Δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια, θέλουμε να περιορίσουμε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς σε ποσοστό πέραν του 10%. Δεν είναι εύκολο για ένα κρατικό προϋπολογισμό όπου οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές, αλλά αυτό θα επιδιώξουμε, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα και τη φορολογική σταθερότητα και μέσω αυτής την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας».

«Ό,τι ήταν να αλλάξει σε σχέση με τους φορολογικούς μας συντελεστές προς τα πάνω άλλαξε, και δεν θα υπάρξουν νέες φορολογίες. Θα διασφαλίσουμε φορολογική σταθερότητα για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις και μάλιστα τη στιγμή που τα δεδομένα θα το επιτρέψουν και που θα επιβεβαιωθεί πως έχουμε πάρει τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών στα χέρια μας και καταφέραμε να περιορίσουμε δαπάνες, κάποιες από τις φορολογικές αυξήσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια θα τις αντιστρέψουμε για να ξαλαφρώσουμε το βάρος που έχουμε φορτώσει στα νοικοκυριά και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας», επεσήμανε.
Εξήγησε ακολούθως πως ο δεύτερος πυλώνας του Μνημονίου αφορά πολύ μεγάλες και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας «από την αρχή» μιας νέας κοινωνικής επιδοματικής πολιτικής με στόχο να διασφαλιστεί από τη μια ότι εκείνοι οι πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη θα απολαμβάνουν κοινωνική προστασία και από την άλλη ότι δεν θα υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με πολλαπλά και αλληλοεπικαλυπτόμενα επιδόματα τα οποία διοχετεύονται αστόχευτα.
Πρόσθεσε πως με παρόμοιο τρόπο θα δημιουργηθεί ένα Σχέδιο Υγείας, για το οποίο υπάρχει συμφωνημένη πρόνοια στο Μνημόνιο, και το οποίο θα διασφαλίζει ανάγκες και θα περιορίζει σπατάλες.

Ανέφερε ακόμη ότι θα προωθηθεί μια πολύ φιλόδοξη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας η οποία, όπως είπε, έχει ξεμείνει σε δομές και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών και δεν μπορεί πλέον με αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα να επιτελέσει το έργο της. «Έφτασε η ώρα των σημαντικών αλλαγών και της μεταρρύθμισης», τόνισε, αναφέροντας πως ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια, με την ετοιμασία μιας ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα καλύψει και ζητήματα οριζόντια, όπως το σύστημα της αξιολόγησης, των προαγωγών, των αδειών αλλά και κάθετα, κατά τομέα, κατά Υπουργείο.
Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στη βίαιη και απότομη, όπως τη χαρακτήρισε, διόρθωση, που επιχειρήθηκε στον τραπεζικό τομέα, με σημαντικό κόστος για τους καταθέτες και σημαντικές παρενέργειες για την οικονομική δραστηριότητα, υπογράμμισε ότι παρά τις οδυνηρές αποφάσεις, από τον περασμένο Μάρτιο οπόταν και η οικονομία και οι τράπεζες βρισκόντουσαν μπροστά στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης, έχει επιτευχθεί σημαντικότατη πρόοδος, «σταθεροποιείται μέρα με τη μέρα το τραπεζικό μας σύστημα» και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Εξήγησε πως στην περίπτωση που συνεχιστεί και επιβεβαιωθεί αυτή η πορεία της σταθεροποίησης και αποκατασταθεί σταδιακά η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος τότε θα διευκολυνθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία που να λειτουργεί, δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μπορούν να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για να αντιστρέψουμε το ρεύμα της ανεργίας αν δεν έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο να λειτουργεί σωστά, δηλαδή, να δανείζει σωστά λαμβάνοντας πλέον υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής και όχι μόνο την κατάθεση μιας υποθήκης», υπέδειξε.
Συνοψίζοντας, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να διευκολύνει και να ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.
«Θα ανοίξουμε», δήλωσε, «το δρόμο, θα καθαρίσουμε το πεδίο από τα λογής λογής γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια που αδικαιολόγητα υπονόμευαν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Θα υλοποιήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν και θα δημιουργήσουν νέα προοπτική για την οικονομία. Θα εξυγιάνουμε και θα θέσουμε πάνω σε μια νέα βάση τα δημόσια οικονομικά έτσι ώστε να μην αποτελούν βαρίδι για την πραγματική οικονομία αλλά να συνάδουν απόλυτα με το σύνολο της οικονομίας. Θα υλοποιήσουμε μια πολύ δύσκολη, απαιτητική και πολυεπίπεδη οικονομική μεταρρύθμιση, αλλά θα το κάμουμε αδιαφορώντας για δυσκολίες, πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, αντιδράσεις από επιμέρους συμφέροντα και θα προχωρήσουμε επειδή αυτή είναι η ώρα της ευθύνης, της διόρθωσης, της επανεκκίνησης και της χάραξης μιας νέας πορείας που θα μεγιστοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας», διαβεβαίωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αποδήμων, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 ανήλθε στο 6,5% του ΑΕΠ και πως το 6,5% είναι και ο στόχος για το 2013.
Ανέφερε ακόμη πως στόχος σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 είναι να μην υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να προκύψει μέσα από δραματικές περικοπές των δαπανών. «Αναμένουμε τους τελικούς αριθμούς και για τον Αύγουστο προτού οριστικοποιήσουμε τον προϋπολογισμό για το 2014, όμως μιλούμε για μείωση των δαπανών η οποία θα φτάνει σχεδόν τα 700 εκ. ευρώ για το 2014 σε σχέση με το 2013. Πρόκειται για μια δραματική μείωση αν συγκριθεί με το μέγεθος του προϋπολογισμού», δήλωσε.

Υπέδειξε πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που αποτελεί όμως μονόδρομο και υπογράμμισε πως στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στα 500 εκ. ευρώ για το 2014 και μέχρι το 2016 να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα συμβάλει και στην προοπτική επανόδου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα