Με προσευχή θα αντισταθούμε εμείς, δηλώνει ο Ερντογάν προς τους διαδηλωτές

14:37 23/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Με υπομονή και εγκαρτέρηση, ανοίγοντας τα χέρια μας προς τον ουρανό, με προσευχή, με προσκύνημα θα αντισταθούμε» δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός από την Σαμσούντα.

Συνεχίζοντας τις συγκεντρώσεις με τίτλο «Σεβασμό στην εθνική βούληση» σε πόλεις της Τουρκίας, με την συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε: «Αυτοί στέλνουν εκατομμύρια tweet, εμείς με την πίστη μας δεν θα πέσουμε στην παγίδα». Ας μπούνε

αυτοί στα τζαμιά με τα παπούτσια, ας πιούνε ποτό στα τζαμιά μας, ας σηκώσουν χέρι στα κορίτσια μας με τις μαντίλες, μια προσευχή αυτού του έθνους, μια φορά να πει «θεέ μου δώσμου υπομονή» θα νικήσει όλα τα δικά τους, συνέχισε.

Μιλώντας για τις διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ ο Ερντογάν μίλησε για «μια τρελή που βγήκε με το μαγιό στην πλατεία». «Αυτό είναι μήπως αυτή η κοινωνία; Με ένα κομμάτι μαγιό γιατί βγαίνουν στην πλατεία Ταξίμ; Το κάνουν για να προκαλέσουν, για να εξωθήσουν την υπομονή αυτής της κοινωνίας, να παίξουν με τις αξίες αυτού του λαού». Κατηγόρησε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα ότι προσπαθεί να παίξει παιχνίδια και να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ Σουνιτών και Αλεβιτών, ενώ για ακόμη μια φορά μίλησε για το λόμπι των αγορών, το μόνο, όπως είπε, που είναι κερδισμένο από τις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται τρεις εβδομάδες τώρα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την αστυνομία λέγοντας πως δεν μπορούσε να αφήσει την πλατεία Ταξίμ «υπό κατοχή». «Θα διοικούμε ένα κράτος χωρίς αστυνομία; Αυτή η αστυνομία είναι δική μας. Οι αστυνομικοί μας σε αυτή τη διαδικασία καταπιέστηκαν, ξεπέρασαν τα όριά τους. Μπορεί να έγιναν λάθη. Αυτά τα εξετάσει το Υπουργείο μας και είναι ένα διαφορετικό θέμα». Είπε δε ότι είναι προδοσία αυτή η επίθεση που γίνεται εναντίον της αστυνομίας από τη διεθνή κοινότητα. «Έριξε γκάζι πιπεριού…Κάτσε ήσυχος να μην ρίξει δακρυγόνα η αστυνομία. Εκατσες ήσυχος και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα; Η αστυνομία να μην ρίξει νερό, να μην ρίξει δακρυγόνα. Ε τι θα κάνει; Αυτό είναι το καθήκον της. Πρώτα νερό και μετά γκάζι πιπεριού». Απευθυνόμενος δε προς την ΕΕ διερωτήθηκε αν βλέπει τι κάνουν οι αστυνομίες στις δυτικές χώρες, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Βρετανία.

Κι ενώ ο Ερντογάν έλεγε αυτά στην Σαμσούντα, χθες βράδυ για άλλη μια φορά η πλατεία Ταξίμ έγινε θέατρο επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Τους διαδηλωτές με τα γαρύφαλλα που μετέβησαν στην πλατεία ύστερα από έκκληση της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς των επεισοδίων, η αστυνομία έριξε πεπιεσμένο νερό με όχημα ΤΟΜΑ και δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

Η εκδήλωση άρχισε στις 7 το βράδυ και 20 λεπτά μετά, όπως γράφει το CNN Turk, η αστυνομία κάλεσε τους χιλιάδες συγκεντρωθέντες να διαλυθούν γιατί από εκείνη την ώρα και μετά η συγκέντρωσή τους θα ήταν παράνομη και θα έπρεπε να ανοίξουν τους δρόμους για την κυκλοφορία. Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν παραταχθεί για να απωθήσουν το πλήθος που τους πετούσε σε κάποιες φάσεις τα γαρύφαλλα που κρατούσε. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν στα γύρω σοκάκια και δρόμους, ενώ αρκετοί από αυτούς πήγαν στον μεγάλο πεζόδρομο του Πέρα, που ονομάζεται Λεωφόρος της Ανεξαρτησίας (Ιστικλάλ), όπου η αστυνομία έκανε χρήση νερού με το ΤΟΜΑ και δακρυγόνων.

Κάποιες τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, την ώρα των επεισοδίων με την αστυνομία, διαμαρτυρήθηκαν στους διαδηλωτές ότι εδώ και ένα μήνα, λόγω των διαδηλώσεων, δεν μπορούν να δουλέψουν και να πάρουν ψωμί στο σπίτι τους. Ορισμένες εφημερίδες έχουν αναρτήσει μάλιστα βίντεο με τέτοιους διαλόγους μεταξύ καταστηματαρχών και διαδηλωτών.

Ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι η εκδήλωση με τα γαρύφαλλα ως ένδειξη διαμαρτυρίας προχώρησε στο σημείο να διαταράξει την κοινωνική τάξη αφού παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία για μία ώρα. «Αυτό από νομικής άποψης είναι αδίκημα».

Επεισόδια μικρής έντασης σημειώθηκαν χθες βράδυ και στην πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας, αλλά και στους γύρω δρόμους όταν η αστυνομία παρεμπόδισε ομάδα διαδηλωτών που ήθελε να κάνει πορεία στην Λεωφόρο Ντικμέν. Κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον της αστυνομίας που απάντησε με νερό και δακρυγόνα, ενώ διέλυσε και πρόχειρα φτιαχμένα οδοφράγματα των διαμαρτυρομένων σε κάποιους δρόμους.

Ομάδες διαδηλωτών οργανώνουν πάντως και σήμερα διάφορες εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις που περιλαμβάνουν μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας και νομικές συζητήσεις. Στο μεταξύ, οι εκδηλώσεις των «ανθρώπων που στέκονται» (duran adam) συνεχίζονται, όπως γράφουν τουρκικές εφημερίδες, όμως σήμερα, λόγω της ζέστης στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί είναι αυτοί που κατέφυγαν σε κοντινές παραλίες του Βοσπόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα