Με νόμο όλες οι αρμοδιότητες για τα απόβλητα στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος

17:02 13/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση Νόμου για μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, ώστε να τερματιστεί η σύγχυση και η αναποφασιστικότητα που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου στην Κύπρο από την Κομισιόν συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε ο ΓΓ και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για γενική απαγόρευση της διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων.
Όπως

ανακοινώθηκε από το Κίνημα, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο κ. Περδίκης είπε ότι η πρόταση νόμου για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τα απόβλητα στοχεύει να σταματήσει η διαρχία στα θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η οποία προκαλεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, αναποτελεσματικότητα και αναποφασιστικότητα.
Ως παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων αυτής της διαρχίας, όπως ανέφερε, είναι η διαφωνία των Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στη φιλοσοφία για τη στρατηγική για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία οδήγησε, όπως είπε, σε φοβερή καθυστέρηση και το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και καταλόγισε για αυτό ευθύνες και στην προηγούμενη Κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε επίσης οξύμωρο το γεγονός ότι οι Υπουργοί, Εσωτερικών και Γεωργίας είναι θετικοί σε αυτό το θέμα, αλλά αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη είναι δημόσιοι λειτουργοί.

«Φαίνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται στο να κρατήσουν τις εξουσίες και τις καρέκλες τους», συμπλήρωσε.

Επικαλούμενος τη σημερινή εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, διατύπωσε τη θέση πως μία μικρή λεπτομέρεια της μεταρρύθμισης είναι η αναγκαία συγχώνευση αρμοδιοτήτων που προσφέρει απλοποίηση διαδικασιών και αποτελεσματικότητα.

«Είναι γνωστό», συνέχισε ο κ. Περδίκης, πως «όταν υπάρχει διαρχία και τριαρχία δημιουργούνται εμπλοκές, καθυστερήσεις, έλλειψη αποτελεσματικότητας και ταλαιπωρείται ο πολίτης».
Σε ό,τι αφορά τη ρύπανση που προκαλείται από τα διαφημιστικά φυλλάδια που συζητήθηκε επίσης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εκδοθείσα από το Κίνημα ανακοίνωση, ο κ. Περδίκης δήλωσε πως αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά η κωλυσιεργία των δημόσιων υπαλλήλων.

Είπε ακόμα πως τα τελευταία 4 -5 χρόνια τα διάφορα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας και οι τοπικές Αρχές διαφωνούν για το ποιος φέρει την ευθύνη για τη ρύθμιση του θέματος αυτού, και ενώ όλοι συμφωνούν ότι χρήζει κανονιστικής ρύθμισης διαφωνούν για το ποιος θα το ρυθμίσει.

«Από τη μία τσακώνονται για να μην χάσουν εξουσίες οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί και από την άλλη όταν πρόκειται για θέματα που θα πρέπει να συγκρουστούν με συμφέροντα δεν θέλουν την ευθύνη», συνέχισε και καταλήγοντας είπε ότι θα αναγκαστεί να καταθέσει πρόταση νόμου που να απαγορεύει καθολικά τη διανομή των διαφημιστικών φυλλαδίων, με πρόνοια ότι το θέμα θα ρυθμίζεται λεπτομερώς με Κανονισμούς ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα