Με διαδικαστικές αλλαγές ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

10:05 30/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Με ανοιχτά ακόμη κάποια από τα διαδικαστικά ζητήματα, ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κι ο  γενικός γραμματέας με τους συνεργάτες τους, προσέρχονται σήμερα στις 9 το πρωί  τοπική ώρα (1500 ώρα Κύπρου) στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στο  συγκρότημα Greentree της Νέας Υόρκης.

Μία από τις διαδικαστικές αλλαγές που ανακοίνωσαν αργά το βράδυ τα Ηνωμένα  Εθνη είναι ότι αντί της Δευτέρας στις 7 το βράδυ, η δήλωση του γενικού γραμματέα  για την ολοκλήρωση της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί.

Όπως δήλωσε διπλωματική

πηγή, αυτό γίνεται γιατί η συνάντηση των δύο ηγετών  με το γενικό γραμματέα θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όταν θα κάνει την Τρίτη τη δήλωσή του δεν θα πλαισιώνεται από τους δύο ηγέτες, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες συναντήσεις.

Η ελληνική πλευρά, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωση που έκανε κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ζήτησε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής του γενικού γραμματέα στις συνομιλίες, απ’ ότι είχαν σχεδιάσει οι συνεργάτες του στη Γραμματεία.

Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, σύμφωνα κάποιες αλλαγές που ήδη διευθετήθηκαν, ο γενικός γραμματέας θα παραμείνει επιπλέον μία ώρα στην σημερινή εναρκτήρια συνάντηση και από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Κάποια άλλα διαδικαστικά ζητήματα, όπως λόγου χάρη η σειρά των υπό εξέταση θεμάτων, θα ξεκαθαριστούν σήμερα, στη διάρκεια του προγεύματος με το γενικό γραμματέα.

Για τα θέματα διαδικασίας υπήρξαν χθες αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες, μεταξύ του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ και του αντιπροσώπου του Προέδρου στις συνομιλίες, Γιώργου Ιακώβου. Ελληνοκυπριακή πηγή είπε ότι δεν έλαβαν χώρα συναντήσεις μεταξύ του κ. Ντάουνερ και εκπροσώπων της πλευράς μας.

Χθες ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για τις τελευταίες συναντήσεις Χριστόφια – Έρογλου στη Λευκωσία, ενώ ο ειδικός σύμβουλος, ο βοηθός γενικός γραμματέας κι η ομάδα κυπριακού παρακάθισαν σε σύσκεψη για την προετοιμασία της συνάντησης.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος ήταν στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με ελλαδική διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών για θέματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση και τη συνάντηση του Greentree, ενώ ο κ. Λαμπρινίδης για τη συνάντησή του με τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πλήρη υποστήριξη από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στους χειρισμούς του.

Keywords
Τυχαία Θέματα