Μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε εκδήλωση στο βρετανικό Κοινοβούλιο

09:37 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκδήλωση που έφερε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους της διασποράς μαζί, καθώς επίσης Βρετανούς πολιτικούς, διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία της οργάνωσης Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος των κυπριακών οργανώσεων αποδήμων από αμφότερες τις κοινότητες. Η οργάνωση είχε σχηματιστεί αρχικά το 2005 και μετά από μία περίοδο σχετικής απραξίας τα μέλη της αποφάσισαν να την επανενεργοποιήσουν με την ευκαιρία των νέων προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Η

Πλατφόρμα αναζητά τρόπους κοινής δράσης και πίεσης συνενώνοντας ποικίλες ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, με σκοπό να επέλθει η επανένωση της Κύπρου στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Της εκδήλωσης προήδρευσε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βρετανών Κυπρίων Επαγγελματιών ΕΠΙΣΤΗΜΗ Πήτερ Δρουσιώτης (που κατέχει επίσης τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου), ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε πως η ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών τόσο στην ίδια την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό θα είναι ζωτικό συστατικό της επιτυχίας της νέας προσπάθειας για επανένωση.

Ο κ. Δρουσιώτης στάθηκε στη σημασία ανάδειξης των οφελών που θα επιφέρει η επανένωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη διαρκή ειρήνη και τη συμφιλίωση, την πραγματική ασφάλεια για όλους τους Κυπρίους εντός της ΕΕ, την οικονομική ευημερία ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεων και της δικοινοτικής ανάπτυξης, την περιφερειακή σταθερότητα, την ενίσχυση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων της Τουρκίας, καθώς και την αποφασιστική τουρκοκυπριακή συμμετοχή στη διοίκηση του κυπριακού ομοσπονδιακού κράτους.

Ο κ. Δρουσιώτης επισήμανε τέλος την ιστορική σημασία της διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή και των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν αρκετοί Βρετανοί βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων από όλα τα μεγάλα κόμματα με χρονικά μεγάλη ή πιο πρόσφατη ανάμιξη και συμβολή στις κυπριακές υποθέσεις.
Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ των Συντηρητικών δήλωσε πιο αισιόδοξος από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή για την ευτυχή κατάληξη των προσπαθειών για λύση στο Κυπριακό, ενώ την ίδια θετική αίσθηση μετέφερε και ο σερ Τζέραλντ Κάουφμαν των Εργατικών, που συνέστησε καλή θέληση και καλή κρίση.

Ο Άντι Λοβ των Εργατικών είπε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου διαπίστωσε μεγάλη προθυμία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, παρά την ενασχόληση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη με τα ζητήματα της οικονομίας. Σημείωσε ότι ανάλογη προθυμία εκφράστηκε και μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο πρόσφορες εφόσον προωθηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφερόμενος στις προτάσεις για την Αμμόχωστο, την Επιτροπή Αγνοουμένων και τη «φανταστική» πρωτοβουλία σε επίπεδο ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των δύο πλευρών. Ανταποκρινόμενος σε ερωτήσεις και παροτρύνσεις άλλων ομιλητών, ο κ. Λοβ εξέφρασε τη βούληση να συνεχίσει να βοηθά προς την επανένωση με όποιον τρόπο κρίνεται σκόπιμος.

Ο σερ Άλαν Μηλ, επίσης από τους Εργατικούς, χαρακτήρισε την εκδήλωση «ανάσα φρέσκου αέρα», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να πειστεί η Ευρώπη ότι η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελός της και ότι αντίθετα, η διαιώνιση του προβλήματος πλήττει τα συμφέροντά της. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των πολιτών από τις δύο κοινότητες και τόνισε ότι ενώ είναι από εκείνους που θεωρεί σωστή την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο ισχύει το κυπριακό πρόβλημα.

Παρούσα ήταν και η βαρόνη Χάρις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η οποία έχει πολύχρονη εμπειρία από την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία, την οποία παρομοίασε ως ένα βαθμό με την κατάσταση στην Κύπρο. Μίλησε για την ανάγκη κατάληξης σε ένα κοινό μέλλον, πέρα από μια κοινή ταυτότητα.

Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Τζούλιαν Χιούπερτ συνέστησε να δοθεί έμφαση στην πρόοδο και όχι στο βάρος της ιστορίας, ενώ ο Τζιμ Σέρινταν των Εργατικών τόνισε ότι καμιά από τις δύο κοινότητες «δεν έχει μονοπώλιο στον πόνο», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία ή σε κάποιες περιπτώσεις την έλλειψη συνεργασίας στο πλαίσιο της Επιτροπής Αγνοουμένων. Επίσης, ο Ντέιβιντ Κρόσμπι των Εργατικών δήλωσε «απίστευτα αισιόδοξος», αλλά προειδοποίησε ότι η ευκαιρία λύσης δεν πρέπει να ξεφύγει λόγω μικρών λεπτομερειών.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, από την Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος, ευχαρίστησαν τους παρευρεθέντες Βρετανούς κοινοβουλευτικούς. Ο Χασάν Ραΐφ, πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, τόνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών δεν είναι αρκετές – «χρειάζεται πίεση από εμάς», εξήγησε. Μετέφερε, επίσης, την ανησυχία των Τουρκοκυπρίων ότι τείνουν να γίνουν μειονότητα στη χώρα τους, λόγω της εποικιστικής πολιτικής της Τουρκίας. «Επομένως, δεν έχουμε πολύ χρόνο», προειδοποίησε.

Ο έτερος διοργανωτής, ο γραμματέας του ΑΚΕΛ Βρετανίας Πάμπος Χαραλάμπους, είπε: «Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να εκφραστούμε με μία φωνή, να δηλώσουμε ότι θέλουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, που κάλεσε σε λύση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αρμάν Τσαντάν, ο οποίος είπε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός έδωσε μήνυμα υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης με την πρόσφατη εκλογική νίκη του κόμματός του, καθώς επίσης εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αίσθηση και αυθόρμητο χειροκρότημα προκάλεσε η σύντομη παρέμβαση Τουρκοκύπριας φοιτήτριας Μεσανατολικών Σπουδών στο Λονδίνο, η οποία είπε ότι οι νέες ιδέες και η συνεργασία των δύο κοινοτήτων τής δίνουν αισιοδοξία, καθώς όπως τόνισε «η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να διαχωριστεί από την επανένωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα