Μαυρογιάννης: Αισιόδοξοι αλλά και ρεαλιστές για λήψη απόφασης σχετικά με το ΠΔΠ

17:52 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα αποτελέσματα των διμερών συζητήσεων που είχε με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας που θα ενταχθεί την 1η Ιουλίου του 2013, σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020, παρουσίασε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, ο Προεδρεύων Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου, που ήταν η πρώτη επί Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε στους ομόλογούς του και τις προτεραιότητες, κυρίως αναφορικά με την προώθηση της ανάπτυξης και

της απασχόλησης.

Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που ακολούθησε, ο προεδρεύων του Συμβουλίου χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συζήτηση για το ΠΔΠ και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι περισσότερο αισιόδοξος μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με όλα τα κράτη μέλη, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι «είμαι αισιόδοξος, αλλά και ρεαλιστής». Αισιόδοξος γιατί, όπως είπε, στη διάρκεια των διμερών επαφών που είχε όλες οι χώρες μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις, ενώ τον διαβεβαίωσαν πως θέλουν να ληφθεί απόφαση στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
Επιπλέον, συνέχισε, τώρα γνωρίζουμε τις θέσεις όλων αλλά και τις «κόκκινες γραμμές» κάθε χώρας. Είμαι, ωστόσο, και ρεαλιστής γιατί είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι ακόμη πολύ μεγάλες, τόνισε.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η Προεδρία θα συνεχίσει τις διμερείς διαβουλεύσεις και τις επόμενες βδομάδες μέχρι την άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις 30 Αυγούστου στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια και με βάση τις συζητήσεις θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του πλαισίου της Δανικής Προεδρίας, ώστε να ξεκινήσει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

«Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, θέλουμε να ληφθεί απόφαση και θα κάνουμε τα πάντα, ωστόσο δεν εξαρτώνται όλα από την Κυπριακή Προεδρία, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί και από τη στάση των άλλων χωρών», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι η Προεδρία θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει κι αυτό τις δικές του θέσεις πάνω στο ΠΔΠ.

Ο κ. Μαυρογιάννης  παρουσίασε σήμερα και το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας, τονίζοντας ότι η Προεδρία θα αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στόχος μας είναι η εμβάθυνση και η συνοχή, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ελπίδας στους Ευρωπαίους πολίτες, επισήμανε, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ σημαντική και αναγκαία, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κοινή θέση που υιοθέτησαν σήμερα οι «27» σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013, επισημαίνοντας ότι λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιονομικές δυσκολίες που έχουν πολλά κράτη μέλη, ωστόσο επισήμανε ότι θα υπάρξει αύξηση των δαπανών κατά 6,71% για τη χρηματοδότηση δράσεων με

Keywords
Τυχαία Θέματα