Μαρκουλλή: Την πολιτική των παρενοχλήσεων θα εφαρμόσει η Τουρκία

17:57 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πολιτική των παρενοχλήσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εφαρμόσει η Τουρκία κατά την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Όπως ανέφερε σε γεύμα με εκπροσώπους των ΜΜΕ η κα Μαρκουλλή, από ό,τι εκτιμάται η Άγκυρα θα υιοθετήσει αυτήν την τακτική «σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο» κρίνει η ίδια, για να προκαλεί προβλήματα και προσκόμματα στην κυπριακή Προεδρία.

Από

την άλλη, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προβαίνει σε ελεγχόμενες ενέργειες ώστε να μην προκαλεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφύγει ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Η Κύπρος θα παρακολουθεί πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις και θα αντιδρά αναλόγως, εφόσον η τουρκική τακτική δεν θα επηρεάζει μόνο την προεδρεύουσα Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ολόκληρη της ΕΕ.

Πάντως, όπως εξήγησε η Υπουργός Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί καταλλήλως ενόψει της Προεδρίας, λέγοντας ότι μια επιτυχημένη Προεδρία θα ανεβάσει πολύ την Κύπρο. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

Εξήγησε πως το σύνθημα της κυπριακής Προεδρίας «Για μια καλύτερη Ευρώπη» έχει μεστό νόημα στους κρίσιμους από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς καιρούς που περνούμε. «Πρέπει, για παράδειγμα, να βρούμε λύσεις και προοπτικές για την ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη, κυρίως ανάμεσα στους νέους», είπε η κα Μαρκουλλή, παρατηρώντας ότι υπάρχουν χώρες – μέλη στις οποίες πέραν των μισών νέων είναι άνεργοι. «Πρέπει να αναπτύξουμε την έννοια της αλληλεγγύης και της αποτελεσματικότητας», συμπλήρωσε.

Η κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στα ζητήματα της «νότιας γειτονίας», όπως είπε, ένεκα των ραγδαίων και πρωτόγνωρων εξελίξεων στην περιοχή. «Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και οι πρωτόγνωρες ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξουν. Οι εξελίξεις σε μία χώρα επηρεάζουν ή μπορούν να συμπαρασύρουν γειτονικές χώρες και ολόκληρη την περιοχή», είπε η Υπουργός.

Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα φιλοξενήσει η κυπριακή προεδρία στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2012, θα δώσει έμφαση στην «αραβική άνοιξη». Προσπάθεια της ΕΕ είναι να διαμορφώσει μία ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική έναντι αυτών των εξελίξεων στην περιοχή μας. «Να βρούμε τρόπους που η Ευρώπη να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στο χώρο αυτό», συνέχισε η κα Μαρκουλλή.

Μία άλλη σημαντική σύναξη που θα φιλοξενήσει η κυπριακή προεδρία και αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών είναι η συνάντηση των Υπουργών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Αυγούστου 2012.

Συνολικά η κυπριακή προεδρία, η επίσημη έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου 2012 στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, θα φιλοξενήσει 15 υπουργικές συνόδους και 150-160 άλλου επιπέδου συναντήσεις.

«Βάζουμε τον πήχη ψηλά», σχολίασε η Κύπρια ΥΠΕΞ, η οποία συμπλήρωσε

Keywords
Τυχαία Θέματα