Μαρκουλλή: Οι τουρκικές προκλήσεις να μην επηρεάσουν την Προεδρία της ΕΕ

09:16 12/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην επιτρέψει στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές να επηρεάσουν τη διαχείριση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος επιθυμεί να συμβάλει με τη δική της σφραγίδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της Ευρώπης και των λαών της.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ,

η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να διεκπεραιώσει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα την ιστορική πρόκληση της Προεδρίας του Συμβουλίου της EE.

Επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, σημείωσε, θα δώσει περαιτέρω βαρύτητα και κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά και διεθνώς ενώ θα ενισχύσει αποτελεσματικά την εμβέλεια και τις συμμαχίες της Κύπρου εντός και εκτός ΕΕ.

Για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, όπως πρόσφατα στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας, για τον οποίο οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για το Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι αυτό που ζητούμε σταθερά από την Ουάσιγκτον είναι τη συνέχιση της στήριξης των ΗΠΑ στις υπό εξέλιξη απευθείας συνομιλίες και της αποστολής των κατάλληλων μηνυμάτων προς την τουρκική κυβέρνηση για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι οι θετικότατες συγκυρίες στον ενεργειακό τομέα παρέχουν ευκαιρίες που θα πρέπει να αδράξουμε για επίτευξη οφέλους όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, επιφέροντας συνεργασίες κι όχι αντιπαλότητες ώστε να
φανεί πόσο σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή και παραπέρα είναι ο γεωστρατηγικός και ο καταλυτικά γεφυρωτικός ρόλος της Κύπρου ως κομβικό σημείο μεταξύ τριών ηπείρων.

Για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή με την κατάρρευση καθεστώτων σε αραβικές χώρες, είπε ότι η Δημοκρατία της Κύπρου μπορεί, επιθυμεί και οφείλει να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής με ποικίλους τρόπους.

Αναφορικά με τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποτροπή της ενίσχυσης των σχέσεων του ψευδοκράτους με την Ισλαμική Διάσκεψη, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι οι ενέργειες και τα διαβήματα του ΥΠΕΞ έχουν σε πολλές περιπτώσεις οδηγήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και ως αποτέλεσμα υπάρχει διαχρονική στήριξη από αριθμό χωρών εντός του ΟΙΣ που διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο οργανισμός στο Κυπριακό.

Για το ρόλο του ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι η διπλωματική υπηρεσία φροντίζει καθημερινά στην Κύπρο και στο εξωτερικό να ενημερώνει για την πραγματική κατάσταση στο Κυπριακό και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής. Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε δε ότι αισθάνεται έντονα ότι θα πρέπει να προβληθεί περισσότερο το έργο του Υπουργείου Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα