Μαρκοπουλιώτης: Το 73% των Κυπρίων θεωρεί πως υπάρχουν διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού

14:04 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένας στους δυο Ευρωπαίους πιστεύει πως πολίτες στη χώρα του υφίστανται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, σύμφωνα με ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, ανέφερε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου της Accept με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσοφοβία.

Είπε, επίσης, ότι στην Κύπρο,

το αντίστοιχο ποσοστό είναι το υψηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το 73% των Κυπρίων, σχεδόν 3 στους 4, θεωρούν πως υπάρχουν διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού. Η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση αυτών των διακρίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν εκστρατείες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους. Χρηματοδότηση δικτύων μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤ στην ΕΕ. Τη διεξαγωγή μελετών και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά», συμπλήρωσε.

Ο Μαρκοπουλιώτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ανέφερε ότι στο επίπεδο της Κύπρου, η Αντιπροσωπεία έχει μια εξαιρετική συνεργασία με την Accept «και έχουμε αναλάβει μαζί σχετικές πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης».

«Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει σταδιακά αποδεχτεί ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν διαφορετικό φύλο, φυλετική καταγωγή και θρησκεία, ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως λόγοι για διακρίσεις, πολλοί εξακολουθούν να μην δέχονται άλλες πτυχές της ανθρώπινης διαφορετικότητας: ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και διαφορετικές ταυτότητες φύλου», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η μη αποδοχή και η έλλειψη σεβασμού στο γεγονός ότι δύο γυναίκες και δύο άνδρες μπορεί να αγαπιούνται μεταξύ τους και στο ότι η ταυτότητα ενός ατόμου δεν εξαρτάται πάντα από τον τύπο του σώματος στο οποίο γεννήθηκε, σημαίνει ότι η καταπίεση λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων εξακολουθεί να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα.

«Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι ΛΟΑΤ κινδυνεύουν με φυλάκιση, με βασανιστήρια, ακόμα και με θάνατο, επειδή ασκούν ένα από τα θεμελιώδη τους δικαιώματα. Ας παλέψουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι «μερικές φορές ακούμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου συγκρούονται με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας μας».

«Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε σαφείς: όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών προσώπων (ΛΟΑΤ), δεν συζητούμε την εισαγωγή νέων δικαιωμάτων για μια ομάδα ανθρώπων. Μιλάμε για την αρχή της μη-διάκρισης, η οποία προϋποθέτει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου», πρόσθεσε.

Αυτή η αρχή, συνέχισε, βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και για αυτόν το λόγο, οι διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, εκτός από κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι ασύμβατες με τις βασικές αρχές που διέπουν το Ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα. Είμαστε και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πρόληψη και την εξάλειψη τέτοιων διακρίσεων. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει αυξήσει το επίπεδο προστασίας των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα