Μαλάς: Οι περιορισμοί της Τρόικας να μην εμποδίζουν τον τομέα της υγείας

13:19 8/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένα «μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος διαχρονικά είναι η διασπορά των σταθμών ασθενοφόρων, αλλά και η στελέχωσή τους”, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας ότι “οι οποιοιδήποτε οικονομικοί περιορισμοί από την Τρόικα δεν μπορούν να είναι το εμπόδιο στην αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών”.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία διασωστών και πληρώματος ασθενοφόρου, ο κ. Μαλάς

είπε ότι “είμαστε μία χώρα με το μικρότερο δημόσιο τομέα σε όλη την Ευρώπη και έχω από καιρό διαφωνήσει με τις ρήτρες στο μνημόνιο στον τομέα της υγείας και δεσμεύομαι και στους διασώστες ότι, εάν εκλεγώ, θα άρω αυτούς τους περιορισμούς, ειδικά όσον αφορά τη στελέχωση των τεσσάρων περιφερειακών σταθμών ασθενοφόρων”.

“Έχω ήδη, όμως, επικοινωνήσει και με το Υπουργείο Υγείας και εισηγήθηκα μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθηθούν αυτοί οι επαγγελματίες να ενταχθούν στη δύναμη των ασθενοφόρων, διότι είναι και σωστά καταρτισμένοι και χρειαζόμαστε ένα αναβαθμισμένο πλήρωμα στα ασθενοφόρα μας, έτσι ώστε να περισώζονται ζωές”, είπε.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι στη συνάντηση συζήτησαν “τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να ενταχθούν αυτοί οι πολύ καλά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στο Υπουργείο Υγείας και ειδικά στην επάνδρωση των τεσσάρων περιφερειακών σταθμών ασθενοφόρων”.

“Ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε κατά τη δική μου υπουργία και νοιώθω ότι αυτά τα προβλήματα στον τομέα της υγείας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και ευαισθησία”, είπε.

Εκ μέρους των διασωστών, ο Μιχάλης Σάββα είπε ότι η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κ. Μαλά για “το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη στελέχωση και λειτουργία των καινούργιων σταθμών ασθενοφόρων, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε μιαν προσπάθεια αναβάθμισης της προνοσοκομειακής φροντίδας που παρέχεται σήμερα στον Κύπριο πάσχοντα πολίτη”.

“Στόχος αυτών των νέων σταθμών είναι η μείωση του χρόνου άφιξης ασθενοφόρου σε ένα επείγον περιστατικό, το οποίο θα σώσει ανθρώπινες ζωές, και για αυτόν τον σκοπό εμείς οι διασώστες έχουμε εκπαιδευτεί από το Υπουργείο Υγείας για να στελεχώσουμε αυτούς τους σταθμούς και με τη δική μας σειρά να σώσουμε ανθρώπινες ζωές”, είπε και πρόσθεσε ότι “δυστυχώς σήμερα, για οικονομικούς λόγους και όχι μόνο, αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια περίπου έχει μπει στο περιθώριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους”.

Ο κ. Σάββα ανέφερε ότι ο κ. Μαλάς “γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα μας” και “ήταν ο Υπουργός ο οποίος ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα”, προσθέτοντας ότι “μας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα