Μάχη με την προκατάληψη στο Πακιστάν για το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

10:43 28/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χρειάστηκαν 30 επισκέψεις από τους εργαζόμενους του ΟΗΕ να πείσουν τον Χαϊντάρ Καν να επιτρέψει στο γιο του να εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ημέρα πριν να δεχτεί υπήρξε στιγμή που παραλίγο να ξεσπάσει καυγάς με το προσωπικό της Unicef που προσπαθούσε να εμβολιάσει τον τετράχρονο γιο του εναντίον της ασθένειας που μπορεί να επιφέρει παράλυση σε διάστημα ωρών.

Οπως χιλιάδες γονείς στο βαθειά συντηρητικό βορειοδυτικό

Πακιστά,ν ο κ. Καν είχε ακούσει και πίστευε φήμες και θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο, φήμες, οι οποίες συνέβαλαν στο γεγονός ότι το Πακιστάν είναι ένα από μόνο τρία κράτη στον κόσμο στα οποία η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική.

«Ακουσα ότι το εμβόλιο περιέχει γουρούνι, που είναι ‘χαράμ’ (απαγορευμένο στο Ισλάμ)», ανέφερε ο 27χρονος Καν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα κηρύγματα από τα μεγάφωνα του τεμένους είπαν ότι πρόκειται για αμερικανική συνομωσία για να βλάψουν τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Φέτος υπήρξαν 30 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, 22 εκ των οποίων στις φυλετικές περιοχές του Παστούν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου παραστρατιωτικές ομάδες των Ταλιμπάν κα της Αλ Κάιντα έχουν δημιουργήσει φρούρια.

Πέρσι στο Πακιστάν καταγράφηκαν συνολικά 91 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας, αλλά η μάχη να πειστούν οι άνθρωποι που διαμένουν στις φυλετικές περιοχές, όπου η μόρφωση είναι περιορισμένη και κυριαρχούν οι βαθειά συντηρητικές αξίες, είναι δύσκολη.
Ο γιατρός Σιέντ Ιρφάν Αλί Σαχ, 28 χρονών, εργάστηκε για δύο χρόνια προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό και είναι τώρα επικεφαλής της τοπικής ομάδας της Unicef στην πόλη Πεσαβάρ.

«Είμαστε καλοδεχούμενοι, επειδή κάθε μέλος της ομάδας μου είναι ντόπιος, γνωστός στη γειτονιά του», ανέφερε.

«Η εμπιστοσύνη οικοδομείται και συνήθως μετά από αριθμό επισκέψεων καταφέρνουμε να πείσουμε τις οικογένειες», πρόσθεσε.

Η βαθειά δυσπιστία του κόσμου της περιοχής για εξωτερικές παρεμβάσεις επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν πέρσι η CIA χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών για την ηπατίτιδα ως κάλυψη στην προσπάθειά της να βρει τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα