Μάχη για την τελευταία ψήφο από όλα τα κόμματα της Γερμανίας εν όψει των μεθαυριανών εκλογών

19:17 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές συνεχίζεται στη Γερμανία, όπου οι προεκλογικές συγκεντρώσεις κορυφώνονται με όλα τα κόμματα να δίδουν μάχη και για την τελευταία ψήφο δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σε ολιγότερο από 100 ώρες, στις 18:00 ακριβώς την Κυριακή (19:00 ώρα Κύπρου), όπως μεταδίδει η Φωνή της Γερμανίας, θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου και στη συνέχεια σταδιακά τα επίσημα αποτελέσματα.

Ένα πράγμα διαφαίνεται από τώρα, ότι, σε περίπτωση

που ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων χάσει την πλειοψηφία, εάν ανέβει το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και μειωθεί η εκλογική δύναμη των Πρασίνων, τότε ο συσχετισμός δυνάμεων στη νέα Βουλή μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκος.

Ο δίαυλος 2 της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόραση, τερματίζοντας χθες βράδυ μίαν παράδοση πολλών ετών, σύμφωνα με την οποία 10 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες δεν μεταδίδονται σφυγμομετρήσεις για να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι, μετέδωσε το “Εκλογικό Βαρόμετρο”.

Τα νέα αυτά στοιχεία δείχνουν οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%) με το κόμμα των Φιλελευθέρων να μπαίνει στη γερμανική Βουλή (5,5%), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να ανεβαίνει στο 27%, τους Πράσινους να συγκεντρώνουν ένα 9%, το κόμμα της Αριστεράς να κυμαίνεται γύρω στο 8,5% και το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία να συγκεντρώνει 4% και να μένει εκτός.

Νέα σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δίδει στον κυβερνητικό συνασπισμό το ίδιο ακριβώς ποσοστό με τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή ένα 45% και στην Εναλλακτική Επιλογή επίσης 4%.

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτο Emnid, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ξέρει τί θα ψηφίσει, ενώ ένα 16% είναι σχετικά σίγουρο σε ποιο κόμμα θα ρίξει τη δεύτερη ψήφο.

Προς όλους αυτούς, αλλά κυρίως σε όσους δεν πρόκειται να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή απευθύνθηκε χθες ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ προτρέποντάς τους να ψηφίσουν.

“Το δικαίωμα στην αποχή είναι μεταξύ των ελευθεριών στη Γερμανία, αλλά η δημοκρατία δεν γίνεται τυχαία, διαμορφώνεται από εμάς”, τόνισε ο Κ. Γκάουκ σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση προέδρου σε προεκλογική περίοδο.

Παρέμβαση υπήρξε και από τους πρώην Καγκελαρίους Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ. “Πρόκειται για διαδεδομένο λάθος να πιστεύει κανείς ότι είναι αδιάφορο ποιός κερδίζει και ποιος κυβερνά”, γράφει ο κ. Κολ σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί στην αυριανή Μπιλντ.

“Ο ρους της ιστορίας δεν είναι προδιαγεγραμμένος”, δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Σρέντερ στην ίδια εφημερίδα: “Η ψήφος είναι σημαντική, μόνον έτσι μπορούν να γίνουν αλλαγές”, προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα