Λήγει η συμφωνία για παροχή ρεύματος από τα κατεχόμενα

12:01 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου η συμφωνία που είχε τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ του ιδιώτη οικονομολόγου, συνεργάτη του ΚΕΒΕ, Κώστα Αποστολίδη, και της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού των Τ/κ, με βάση τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, ύστερα από την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μαρί, από την έκρηξη

της 11ης Ιουλίου 2011.

Σε δηλώσεις του και ερωτηθείς εάν η συμφωνία αυτή θα ανανεωθεί, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα από την ΑΗΚ και τους άλλους εμπλεκόμενους, με σκοπό να δοθεί η καλύτερη λύση που εξασφαλίζει τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στη μεγάλη ζήτηση που έρχεται κάθε καλοκαίρι αλλά και φέτος έχουμε και το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας και δεν πρέπει να έχουμε οποιαδήποτε διακοπή».

Το σωστό θα είναι να είμαστε βέβαιοι ότι εξασφαλίζουμε το ρεύμα που χρειάζεται για να μην διακινδυνεύουμε οποιεσδήποτε άλλα καταστάσεις. Έτσι μελετούνται όλα με σκοπό να μπορεί να προσφέρει και η ΑΗΚ και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι το ρεύμα που απαιτείται για να λειτουργήσουν όλα ομαλά, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το όλο θέμα εξετάζεται με βάση και το τί θα γίνει με τις μονάδες που καταστράφηκαν στο Βασιλικό και τα άλλα συστήματα που λειτουργούν.

Η ισχύς του ρεύματος από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές καθημερινά, με βάση τη συμφωνία, μπορεί να φάνει μέχρι και τα 120MW ανάλογα με τις ανάγκες της ΑΗΚ και την ευχέρεια των Τ/κ να παραχωρούν την ισχύ που ζητά η ΑΗΚ. Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, τον περασμένο μήνα ήταν πολύ μειωμένη η ζήτηση, αλλά πρέπει να αυξήθηκε τώρα λόγω του κρύου.

Ερωτηθείς πόσα λεφτά έχουν καταβληθεί στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού για το ρεύμα που έχει δοθεί από το Σεπτέμβριο προς τις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Αποστολίδης είπε πως δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δώσει αυτά τα στοιχεία.

Η συμφωνία για την παροχή ρεύματος στις ελεύθερες περιοχές είχε γίνει, όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, με βάση το πρότυπο που είχε εφαρμόσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το 2006 όταν ζήτησε ρεύμα η τ/κ κοινότητα από εμάς. «Είναι ακριβώς αυτό το σύστημα που ακολουθήθηκε διότι αυτό το σύστημα δεν δημιουργεί πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την έκρηξη στο Μαρί, το όλο εγχείρημα είχε αναλάβει ο Μάνθος Μαυρομμάτης. Όταν η συμφωνία μαζί του έληξε στο τέλος Αυγούστου ανέλαβε ο κ. Αποστολίδης με σύσταση του κ. Μαυρομμάτη, ως ένας ιδιώτης που ήταν αποδεκτός και από τις δυο πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα