Κυπριακό, Προεδρία και Οικονομία στο επίκεντρο συνάντησης Καρογιάν-Σβόμποτα

11:02 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό, η προετοιμασία της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν με τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάννες Σβόμποτα.

Σε δηλώσεις του μετά τη

συνάντηση, ο κ. Καρογιάν είπε πως είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό, τα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή Προεδρία και τις σχέσεις του ΔΗΚΟ με την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε πως μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε πολλά ζητήματα.

«Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για το Κυπριακό και τις θέσεις του ΔΗΚΟ σε σχέση με τις προοπτικές αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο διάλογος λόγω της τουρκικής στάσης και συμπεριφοράς που δυστυχώς είναι συνεχιζόμενη εδώ και δεκαετίες», είπε ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε: Εξήγησα ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού που να μην είναι προσαρμοσμένη στα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, όπως εξάλλου το έχει δηλώσει ο κ. Νταβούτογλου εδώ και αρκετά χρόνια όπως και ο κ. Ερντογάν».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μετέφερε τη θέση του κόμματός του υπέρ μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης λειτουργικής, που να στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Επίσης, είπε στη συνέχεια ο κ. Καρογιάν, «κάναμε αναφορά για την καλή προετοιμασία που έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την Προεδρία της ΕΕ. Εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος θα παρουσιάσει και έργο και αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ο σωστός διαμεσολαβητής σε σχέση με τα διάφορα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και ιδιαίτερα την οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Μάριος Καρογιάν ανέφερε πως το ΔΗΚΟ, έχει μια συνέπεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, και αυτή ήταν η τοποθέτηση του κ. Σβόμποτα, είναι πολύ ενεργή, πήρε πάρα πολλές πρωτοβουλίες, συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και ζητήσαμε να έχουμε πιο στενές σχέσεις με τη Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Ο κ. Σβόμποτα αντιμετώπισε θετικά αυτή την εισήγηση και έχουμε συμφωνήσει να βρισκόμαστε σε επαφή τις αμέσως επόμενες βδομάδες έτσι που να επιταχύνουμε ζητήματα που αφορούν αυτή τη διαδικασία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ακόμη πως κατά τη συνάντηση έγινε μια επισκόπηση της οικονομικής κατάστασης, όπως εξελίσσεται στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. «Ως ΔΗΚΟ έχουμε τονίσει την αρχή ότι δεν μπορεί να επιλυθούν τα προβλήματα μόνο με ισχυρά δημοσιονομικά, πειθαρχικά μέτρα, αλλά με ανάπτυξη. Το ΔΗΚΟ από την αρχή μιλούσε για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, αλλά από την άλλη πλευρά μιλούσε και για ισχυρά κίνητρα που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη. Ο κ. Σβόμποτα συμφώνησε με αυτή την προσέγγιση, αφού είναι μια προσέγγιση που ακολουθούν και αυτοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε.<

Keywords
Τυχαία Θέματα