Κυπριακό και ενεργειακά στο επίκεντρο των συνομιλιών Αναστασιάδη – Σαμαρά (Upd)

13:59 11/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 13:37

Κυπριακό και ενεργειακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί «μεθοδικά και συστηματικά» ώστε

ο νέος κύκλος συνομιλιών να οδηγήσει σε μια λύση που θα διασφαλίζει ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου σε Ομοσπονδιακό Κράτος θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα υπαγορεύονται από την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς αναφέρθηκε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα πρέπει να εγκριθεί σε δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό.

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των επισκέψεων τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη, όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού, και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου στις ΗΠΑ, αλλά και οι επαφές του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι η οποιαδήποτε λύση «θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Και βεβαίως, είναι αυτονόητο, ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Μία λύση η οποία θα είναι, ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις επαφές του στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζητήθηκαν στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου που «μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να διαδραματίσουν στην περιοχή, λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή».

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχει μία συνεχής επαφή και ένας διαρκής συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας με στόχο τα «πιο καλά δυνατά αποτελέσματα», όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχή και ενεργό συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, λέγοντας ότι κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε «μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων μου τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στη Νέα Υόρκη, όσο επίσης και να ενημερωθώ από τον φίλο Πρωθυπουργό για τις δικές του επισκέψεις στη Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «παρά τις τρέχουσες οικονομικές, δύσκολες συνθήκες που η Κύπρος αντιμετωπίζει, είμαι αποφασισμένος να εργαστώ μεθοδικά, συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών που επίκειται, πρώτον να είναι καλά προετοιμασμένος και δεύτερον να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μια λύση που – όπως τόνισε – θα διασφαλίζει, «πριν και πάνω από όλα, ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου σε Ομοσπονδιακό Κράτος θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα υπαγορεύονται από την ιδιότητα μας ως κράτους μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στόχος είναι «από τη μια η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και από την άλλη και ένα λειτουργικό κράτος, το οποίο να μπορεί να αντέξει, αλλά και να λειτουργήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων «αλλά ο καλά προετοιμασμένος διάλογος, έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε μια, αν θέλετε, μέθοδο που φαίνεται να μην απέδωσε τουλάχιστον στο παρελθόν τα αναμενόμενα», ενώ πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε πως απαιτείται μια «νέα δυναμική στον διάλογο για αυτό και η δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω υποβάλει, εις σε αυτό το στόχο αποσκοπεί».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου που θα δώσει – όπως είπε – τη δυνατότητα «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη από τη μια των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία αλλά και το διάλογο ενώ από την άλλη, θα φέρει τις δύο κοινότητες μαζί να εργάζονται για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που για 39 τόσα χρόνια παραμένει ακατοίκητη. Αυτό θα δημιουργήσει και μία άλλη δυναμική εις το πόσο ωφέλιμα είναι, ή θα είναι τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Όσον αφορά τον ζήτημα του διαπραγματευτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πεποίθηση του ότι «θα συμβάλει σημαντικά εις το να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου ή να είναι υπόλογη – αν θέλετε, το πιο σημαντικό – η Τουρκία για τις προτάσεις που κατατίθενται και ιδιαίτερα, κατά πόσον αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι συμβατές με όσα έχουμε διακηρύξει ως περιεχόμενο της λύσης».

«Επιδίωξή μας είναι το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, εις την οποία να προδιαγράφεται το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και εις το τι σκοπεύουμε και στοχεύουμε σαν λύση, ενώ την ίδια ώρα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που, επιτέλους, θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική», συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς την ελληνική Κυβέρνηση για την αμέριστη συμπαράσταση και την τακτικότατη, πλέον, επαφή που δημιουργεί «νέες δυναμικές και στη συνεργασία, αλλά και σε αυτό που από κοινό επιδιώκουμε: επιτέλους η Κύπρος να απαλλαγεί από κατοχικά στρατεύματα, να απελευθερωθεί επανενούμενη και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Είδηση 11:30

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημολρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είδηση 10:23

Συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιεί από τις 9:30πμ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με θέμα το Κυπριακό, τις επαφές στις ΗΠΑ και τα ενεργειακά.

Παρών στη συνάντηση είναι και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα