Κυπριακό, ενέργεια και οικονομία συζήτησαν Γ. Λιλλήκας- Ρώσος Αν. ΥΠΕΞ

17:03 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γεύμα εργασίας παρέθεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ στον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκα, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν τόσο διμερή ζητήματα και το Κυπριακό, όσο και η ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας των συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Τιτόφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ευθύνες της Τουρκίας, η αδιαλλαξία της οποίας δεν

επέτρεψε να υπάρξει λύση, του ζήτησε «ενεργότερο εμπλοκή της Ρωσίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» και τον ευχαρίστησε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας στον αγώνα του.

Η συζήτηση Λιλλήκα – Τιτόφ επεκτάθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και χαρακτηρίστηκε από την έκφραση «κοινών ανησυχιών για την αστάθεια και την αβεβαιότητα που δημιουργείται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν πολλές ρωσικές ανησυχίες για το θέμα», ενώ αναδείχθηκε και «η μεγάλη αξία της Κύπρου ως του μόνου σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή».

Αναλυτική συζήτηση των δύο πλευρών έγινε και για θέματα διμερών σχέσεων, κατά την οποία ο κ. Λιλλήκας παρουσίασε την άποψή του «ότι πέραν της μέχρι σήμερα παραδοσιακά αγαστής συνεργασίας ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ανώτερο στάδιο σχέσεων ως στρατηγικοί εταίροι, αφού συγκλίνουν τα εθνικά μας συμφέροντα σε πάρα πολλούς τομείς».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του φυσικού αερίου, που φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τη ρωσική πλευρά, ο Γ. Λιλλήκας ξεκαθάρισε ότι «το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως ανταγωνιστικό του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν δυνατότητα για ανάπτυξη συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, τόσο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη, όσο και σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές στην Κύπρο».

Με τη σειρά του, ο κ. Τιτόφ συμφώνησε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και σε ό,τι αφορά στις σχετικές ανησυχίες, που διατυπώνονται για τις ρωσικές καταθέσεις και την παρουσία των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο, ο Γ. Λιλλήκας διαβεβαίωσε το συνομιλητή του «ότι η κρίση και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα τις επηρεάσουν».

Στο περιθώριο των επαφών του κ. Λιλλήκα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλους παράγοντες της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η ρωσική πλευρά «συνεχίζει τη μελέτη του θέματος για την παροχή δανείου στην Κύπρο, αλλά διατηρεί και μια σειρά από επιφυλάξεις και ανησυχίες, λόγω του ότι η τρόικα επιμένει ότι θα προηγηθεί κάθε άλλου η αποπληρωμή των δανείων, που έχει χορηγήσει η ευρωπαϊκή πλευρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα