“Κυπριακές Φιγούρες” στον καμβά των ΗΕ και στο Καπιτώλιο

10:29 21/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, 1η Οκτωβρίου, επέλεξε η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον με τη στήριξη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής να γιορτάσει στο Καπιτώλιο, με την έκθεση φωτογραφίας «Cyprus Figures: cultural diversity – convergence and coexistence» (Κυπριακές Φιγούρες: πολιτιστική πολυμορφία – σύγκλιση και συνύπαρξη) της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στις 8 – 11 Οκτωβρίου στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα

Υόρκη, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, το Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, με τη στήριξη της Κυπριακής Ομοσπονδία Αμερικής. Τα εγκαίνια θα τελέσει την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

«Εξ ονόματος πολλών κληρικών και λαϊκών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεχώς προσεύχονται και εργάζονται για το λαό της Κύπρου, μεταφέρω εγκάρδια συγχαρητήρια στην κα Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου για την πολύ συγκινητική προσφορά της με αυτή την έκθεση» αναφέρει σε χαιρετισμό που περιλαμβάνεται στον κατάλογο που θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και συμπληρώνει: «Αυτή η οπτική παρουσίαση από ένα τραγικά διαιρεμένο τόπο μεταφέρει όλους μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο μιας πραγματικά υπαρξιακής εμπειρίας. Μας πηγαίνει πέρα από τη σφαίρα των συγκρούσεων μεταξύ των εθνών και των διεθνών συζητήσεων και μας πάει στον πραγματικό ανθρωπισμό και τη διαχρονική πολιτιστική ομορφιά της Κύπρου. Οι φωτογραφίες αυτές ζωντανά απεικονίζουν τις ιστορίες και τις ζωές των ανθρώπων, και έντονα μας προσκαλούν να εντείνουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο».

«Το γεγονός αυτό σίγουρα θα φέρει τόσους πολλούς μαζί που μοιράζονται την αγάπη για την Κύπρο και το λαό της», επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και εύχεται «όσο θα βλέπονται και θα συζητούνται αυτές οι φωτογραφίες, είθε οι δεσμοί που μας ενώνουν να ενισχύονται και να ευλογούνται από το Θεό, έτσι ώστε, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε κάθε τι ευγενικό και αληθινό και ιερό προς όφελος της αγαπημένης μας Κύπρου».

Πρόκειται για 50 φωτογραφίες σε καμβά, τελευταία δουλειά της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου, η οποία περιγράφει τα συναισθήματα που την κυρίευσαν:

«Περπατώ την πατρίδα μου. Οι στιγμές παγώνουν στο μαυρόασπρο κλικ. Αποτυπώνουν άτομα και τοπία. Βουνά που σβήνουν στη θάλασσα. Εκκλησίες που ακουμπούν στους μιναρέδες. Ανθρώπους που είναι τόσο ίδιοι αλλά συνάμα και τόσο διαφορετικοί. Που ζουν τόσο κοντά αλλά και τόσο απόμακρα. Μια φλούδα ζωής μετατρέπεται σε ντοκουμέντο».

Αυτή είναι η δική της Κύπρος, όπως λέει. «Μια κουκίδα στο χάρτη με πληθυσμό όσο η γειτονιά μιας μεγαλούπολης. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών και αντιλήψεων. Αποτυπώνω το σήμερα, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι λίγες οι φορές που δακρύζω όταν πατώ για πρώτη φορά το πόδι μου σε τόπους που γνώρισα μόνον από διηγήσεις. Από αυτό το όμορφο ταξίδι κρατώ το χαμόγελο των ανθρώπων. Αφήνω κατά μέρος τον πόνο και αναδεικνύω την ελπίδα. Μια επιλογή από αυτό το ταξίδι είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, φιγούρες από μια μικρή γειτονιά της Μεσογείου στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, το σύμβολο της συνύπαρξης και της πολυπολιτισμικότητας».

Η έκθεση που γίνεται με τη χορηγία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο «Σπίτι της Κύπρου» στη Νέα Υόρκη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου είναι δημοσιογράφος και φωτογράφος.

Σπούδασε «Documentary Photography» στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου και ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1977. Έχει οργανώσει 15 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελβετία, Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Berlaymont Presidents’ Gallery και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Lex Building). Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε διεθνείς μπιενάλε και εκθέσεις. Κέρδισε τρία διεθνή βραβεία και έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά βιβλία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα