Κύκλο επαφών με τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ άρχισε ο Μαλάς

12:33 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κύκλο επαφών με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκαινιάζει σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, αρχίζοντας από τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη John Koenig στην αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, είπε ότι συζήτησε «σε αρκετή λεπτομέρεια το θέμα του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «για μας η επίλυση

του Κυπριακού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε αναδείξει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα που έχει και σοβαρή οικονομική πτυχή για την Κύπρο και έχω ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό Πρέσβη όσον αφορά τα επόμενα βήματα. Του έχω επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα αλλά και ετοιμότητά μας να διαπραγματευτούμε στη βάση αρχών και στη βάση των συμφωνηθέντων όσον αφορά το μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού».

«Τον έχω διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αλληθωρίζουμε όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε.

Από την άλλη, είπε, εμείς θα πολιτευτούμε στη βάση αρχών και έχω καλέσει και τις ΗΠΑ να ασκήσουν τη δική τους επιρροή έτσι ώστε να επιλυθεί αυτό το χρονίζον πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα και πρωτίστως για τη χώρα μας.

Επίσης, είπε, «του έχω εκφράσει την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου για τη διατάραξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά σε μια εύφλεκτη περιοχή και οποιαδήποτε διατάραξη της ειρήνης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία της Κύπρου.

Σε ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μαλάς είπε ότι ανέφερε στον Αμερικανό Πρέσβη ότι «εμείς εμμείνουμε σε θέσεις αρχών, θα περιμένουμε να ακούσουμε και τις σκέψεις οι οποίες διαμορφώνονται στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τα επόμενα βήματα. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από τώρα είναι ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να συνεχίσει στη βάση την οποία έχει συμφωνηθεί. Θα κρατήσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία αυτά τα θετικά που εμείς ως ε/κ πλευρά θεωρούμε ότι είναι θετικές εξελίξεις και από εκεί και πέρα θα πρέπει να κληθεί και η τ/κ πλευρά αλλά και η Τουρκία να επιδείξουν την ανάλογη βούληση και δέσμευση ότι θα πολιτευτούν και θα διαπραγματευτούν σε αυτή τη βάση.

Ο κ. Μαλάς χαιρέτισε επίσης «τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Κυπριακής  Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Είπε συγκεκριμένα ότι «με έχει διαβεβαιώσει ο Πρέσβης ότι αυτό το δικαίωμα είναι αναφαίρετο  δικαίωμα για την Κυπριακή Δημοκρατία και σίγουρα οι οποιεσδήποτε ενστάσεις και παρεμβάσεις από την Τουρκία είναι απαράδεκτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα