Κύκλο διαβουλεύσεων για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

16:01 25/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κύκλο επαφών για σύνθεση Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, εξήγγειλε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΔΗΣΥ, όπου είχε σήμερα σειρά επαφών μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ

και τη ΓΓ των Οικολόγων, ενώ θα διευθετηθεί, όπως είπε, συνάντηση και με την ΕΔΕΚ, αύριο.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις τουλάχιστον για τα δύο βασικά υπουργεία, των Οικονομικών και Εξωτερικών, ενώ, όπως ανέφερε, είτε αύριο είτε μεθαύριο, θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να αποκομίσει μία σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν έχει διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «θα υπάρξουν ενδεχόμενα ανακοινώσεις το απόγευμα, για τουλάχιστον τα δύο Υπουργεία που έχουν σημασία στις άμεσες ανάγκες αντιμετώπισης κρισίμων θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή οικονομία και, βεβαίως, μέχρι την ημέρα που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε έτοιμοι». Διευκρινιστικά ερωτηθείς, είπε πως τα Υπουργεία που ενδεχομένως να ανακοινωθούν ποιοι τα αναλαμβάνουν είναι αυτά των Οικονομικών και των Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές που θα έχει με τα άλλα κόμματα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη στις 10 το πρωί και με την ΓΓ των Οικολόγων στις 11 πμ. «Με την ΕΔΕΚ θα είμαι σε επαφή το απόγευμα για να δούμε πότε αύριο δίδεται η ευκαιρία να συναντηθούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αύριο θα ολοκληρωθεί η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν είπε κάτι ανάλογο. «Θα γίνει διαβούλευση για να δούμε πώς μπορεί να συνθέσουμε μια Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής ή Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως την θέλαμε», είπε.

Ερωτηθείς πώς εκλαμβάνει τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως τα δεδομένα θα αλλάξουν και πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε η χώρα μας να μην είναι η απομονωμένη ή ο παρίας, δηλαδή ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Κληθείς να σχολιάσει τις συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είχε συνομιλία με τον κ. Μπαρόζο, με τον κ. Ρομπέι και τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Μαρτένς. «Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι η ετοιμότητα τους για συμπαράσταση είναι δεδομένη -και δεν ήταν ένα προεκλογικό εν πάση περιπτώσει πυροτέχνημα όπως κάποιοι θέλησαν να παρουσιάσουν- αρκεί να φανούμε συνεπείς και αποφασιστικοί να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσής του για την οικονομία και τα άλλα μεγάλα ζητήματα του τόπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θα ξεκινήσει είτε αύριο είτε μεθαύριο «και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και με τον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να έχω μια σφαιρική εικόνα. Βεβαίως», συνέχισε, «οι πληροφορίες από την Ευρώπη είναι δυστυχώς όχι οι πλέον ευχάριστες. Αλλά θέλω να δω και ποια είναι η εικόνα και από πλευράς των αρμοδίων παραγόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η εξαγγελία της πρόθεσης για αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη έχει σχέση με την απομόνωση της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι ήταν καθαρά θέση του πως δεν μπορεί να μην συμμετέχουμε σε όλους τους πυλώνες ανεξαίρετα της ΕΕ. «Ηταν μια συνεπής ανταπόκριση στις δεσμεύσεις που προεκλογικά είχαμε αναλάβει», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα