Κρίσιμη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

20:29 26/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κρίσιμη θεωρείται στα κατεχόμενα η αποψινή συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, η οποία θα εξετάσει τις απόψεις/προτάσεις των επαρχιακών οργανώσεων για το θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης συνασπισμού».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου έλαβε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στις 15 Αυγούστου. Έχουν περάσει 10 ημέρες και έχει περιθώριο μέχρι τις 30 του μήνα. Οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις δεν απέδωσαν και την περασμένη Παρασκευή οι επιτροπές στις πέντε κατεχόμενες επαρχίες συνεδρίασαν για να αξιολογήσουν

τα δεδομένα.

Όπως σημειώνεται, η κεντρική επιτροπή θα καθορίσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΡΤΚ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που θα πρέπει να παραδώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης». Ενώπιον του κομματικού οργάνου, αναφέρεται, βρίσκονται πέραν της μιας επιλογής, όπως η προσπάθεια και πάλι για συνεργασία με το ΔΚ-ΕΔ, η προσπάθεια συνεργασίας με το κόμμα Εθνικής Ενότητας ή η παράδοση του όρου εντολής.

Η ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί μετέδωσε πριν από λίγο επικαλούμενη πηγές της, ότι πριν την συνεδρία της κεντρικής επιτροπής ΡΤΚ και ΔΚ-ΕΔ είχαν ανεπίσημη συνάντηση για τον σχηματισμό συνασπισμού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Μπαϊράκ σήμερα ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι γι αυτούς οι σημαντικές είναι οι βασικές αρχές μιας συνεργασίας και πρόσθεσε ότι ο όρος εντολής δόθηκε στο ΡΤΚ ενώ το ΔΚ ενεργεί σαν να έχει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» αυτό και «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι γέφυρες με το ΔΚ δεν έχουν διακοπεί, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαφών και με το ΚΕΕ. «Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απόψε το κόμμα μας να ανοίξει τις πόρτες για συναντήσεις με το ΚΕΕ».

Η Χαβαντίς με τίτλο «Κρίσιμη Δευτέρα» γράφει ότι δύο είναι οι κυριαρχούσες απόψεις στις επαρχιακές οργανώσεις αλλά η τάση είναι να υπάρξουν συζητήσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού με το ΚΕΕ.

Ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΕΕ, δήλωσε στην Χαβαντίς ότι το κόμμα του είναι θετικό σε συζητήσεις με το ΡΤΚ για τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να είναι εποικοδομητικές, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στη «χώρα».

Από την άλλη πλευρά, η Βολκάν γράφει ότι για το θέμα υπάρχουν τρεις διαφορετικές ομάδες με αντίθετες απόψεις εντός του ΡΤΚ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μία είναι η ομάδα του προέδρου, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, που υποστηρίζεται από τους Οζντίλ Ναμί και Ασίμ Ακανσόι, οι οποίοι πιστεύουν ότι το κόμμα θα πρέπει να προσπαθήσει να συνεχίσει τις συζητήσεις και να καταλήξει σε συναίνεση με το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις.

Μια άλλη ομάδα, την οποία υποστηρίζει ο πρώην Τ/κ ηγέτης και πρώην πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και περιλαμβάνει τον επίσης πρώην πρόεδρο του κόμματος, Φερντί Σογιέρ και τον πρώην γγ, Ομέρ Καλιοντζού, λέει ότι το ΡΤΚ πρέπει να το συζητήσετε με το ΚΕΕ και εάν συμφωνούν, να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός συνασπισμού των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με την Βολκάν, αυτή τη ομάδα χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι η Τουρκία θέλει έναν συνασπισμό ΡΤΚ-ΚΕΕ, αλλιώς «δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς».

Η τρίτη ομάδα, γράφει η εφημερίδα, με επικεφαλής «τους υποστηρικτές του ΑΚΕΛ στην επαρχία Αμμοχώστου» λέει ότι το ΡΤΚ δεν πρέπει να συμμετάσχει στην «κυβέρνηση συνασπισμού» και μαζί με τα συνδικάτα θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ισχυρή αντιπολίτευση κατά της «κυβέρνησης», της πολιτικής του Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες Κύπρος, του οικονομικού πακέτου Τουρκίας – ψευδοκράτους, τις ιδιωτικοποιήσεις και την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα