Κορυφαία τιμητική διάκριση των καθηγητών Brezin και Shopper από τον Πρόεδρο Χριστόφια

17:22 12/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας εκ των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων του κράτους, απένειμε σήμερα, κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στους καθηγητές Edouard Brezin και Herwig Shopper για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και εκπαίδευσης στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

«Με την πράξη μας αυτή θέλουμε με έμφαση να υπογραμμίσουμε τον σεβασμό αλλά και την αναγνώριση

της αξίας των ανθρώπων  της επιστήμης και του πνεύματος ως τους απαραίτητους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης και προόδου» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής.

Οι δύο καθηγητές έχουν εμπλακεί ενεργά στην οικοδόμηση της έρευνας στην Κύπρο, και ειδικότερα με το σχεδιασμό και ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ο Edouard Brézin, κορυφαίος Θεωρητικός Φυσικός, είναι καθηγητής στην École Normale Supérieure στο Παρίσι. Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών από το 1991 και έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Ακαδημίας για την περίοδο 2004-2006. Έχει επίσης θητεύσει ως Πρόεδρος του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).

Εξάλλου, ο Herwig Schopper είναι καθηγητής Φυσικής και έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του CERN, του μεγαλύτερου Εργαστηρίου στον κόσμο, και του DESY, καθώς επίσης και  Πρόεδρος του Συμβουλίου του SESAME στην Ιορδανία.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η εμπλοκή των δύο καθηγητών με την Κύπρο και ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Κύπρου, πηγάζει από την πεποίθηση ότι η Επιστήμη μπορεί να είναι καταλύτης για την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Συμπλήρωσε ότι είναι κοινή εκτίμηση ότι η Κύπρος γενικά και ειδικότερα το Ινστιτούτο Κύπρου, ως περιφερειακό Ίδρυμα, μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στη μεγάλη προσπάθεια, ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ο καθηγητής Schopper είναι ένας από τους πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες του Ινστιτούτου Κύπρου από το 2001, ενώ ο καθηγητής Brezin είναι μέλος του Συμβουλίου του ιδρύματος από το 2005 και προεδρεύει του Συμβουλίου από το 2006 μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι κυρίαρχο στοιχείο στη σκέψη και δράση των Brezin και Schopper είναι ο ανθρωπισμός τους, οι έννοιες του σύγχρονου ουμανισμού και η απόλυτη υπηρεσία της επιστημονικής τους δραστηριότητας στην ευημερία των λαών, στην υπηρεσία της Ειρήνης.

Η απονομή της κορυφαίας αυτής διάκρισης σηματοδοτεί την αναγνώριση της συνεισφοράς τους και την ανανέωση της δημιουργικής σχέσης τους με την Κύπρο, το Ινστιτούτο Κύπρου, την πρόοδο της Κύπρου και των χωρών της Μ. Ανατολής, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά την παρασημοφόρηση, ο καθηγητής Brezin ανέφερε ότι νιώθει μεγάλη τιμή, καθώς έχει επίγνωση της υψηλής διάκρισης με την οποία τιμάται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο καθηγητής Schopper έχουν αφιερώσει ολό

Keywords
Τυχαία Θέματα