Κοντά στην ολοκλήρωση ενός συνολικού προγράμματος ενόψει Τρόικας

13:12 15/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται πολύ εντατικά και βρίσκεται προς το τέλος της διαμόρφωσης του συνολικού προγράμματος που θα καταθέσει ενώπιον της Τρόικας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι συναντήσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λαγκάρντ, τον κ. Γιούνκερ,

τον κ. Ντράγκι και τον κ. Ρεν είχαν στόχο να ενημερώσει ο Πρόεδρος για την πορεία των προετοιμασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, «για τα ζητήματα της στήριξης που θέλουμε να έχουμε από μέρους της ΕΕ για τα θέματα των τραπεζών και ασφαλώς της οικονομίας».

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε και το σκεπτικό, με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή Κυβέρνηση προσεγγίζουν τα θέματα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης.

«Εδώ και καιρό προετοιμαζόμαστε πολύ εντατικά και βρισκόμαστε προς το τέλος της διαμόρφωσης του συνολικού προγράμματος που θα καταθέσουμε ενώπιον της Τρόικας, για να διαπραγματευτούμε», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι ένα πρόγραμμα στήριξης που να στηρίζεται πάνω στους τρεις άξονες που έχει διαγράψει το Συμβούλιο της ΕΕ, την οικονομική εξυγίανση, την στήριξη της ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή.

Αναφορικά με την οικονομική εξυγίανση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι έχει αρχίσει μια πορεία διόρθωσης των προβλημάτων και στρεβλώσεων στην οικονομία εδώ και μερικά χρόνια από την Κυβέρνηση και πως η προσπάθεια θα εντατικοποιηθεί και θα συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη περισσότερο μέσα από το πρόγραμμα.

Ως προς τον δεύτερο άξονα για τα ζητήματα στήριξης της ανάπτυξης, είπε πως ο Πρόεδρος εξήγησε σε όλους τους συνομιλητές του ότι θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα να διαθέσουμε τους πόρους για να στηρίξουμε την ανάπτυξη στην Κύπρο.

Τέλος, ως προς τον τρίτο άξονα που έχει να κάνει με την κοινωνική συνοχή, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στη μεγάλη κοινωνική αναταραχή που δημιουργήθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά την αντιμετώπιση της κρίσης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθά ούτε στην υιοθέτηση και υλοποίηση μέτρων ούτε την ίδια την οικονομία.

Στόχος μας, συνέχισε, «είναι μέσα από αυτό το συνδυασμό των τριών αξόνων να έχουμε ένα πρόγραμμα που να δίνει προοπτική στην κυπριακή οικονομία και να τη θέτει στον ορθό δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής».

Σε ερώτηση αν προμηνύεται σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα υπάρξει διαπραγμάτευση, το πόσο σκληρή θα είναι, θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών».

Είπε ότι υπάρχουν πράγματα με τα οποία η Κυβέρνηση διαφωνεί, και πρόσθεσε ότι μέσα από την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων θα δείξεις ότι μπορούν να υιοθετηθούν διαφορετικά μέτρα, με το ίδιο αποτέλεσμα

Keywords
Τυχαία Θέματα