Κομισιόν: Πρώτη χώρα υπό μνημόνιο που ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους η Κύπρος

15:44 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα κάτω από πρόγραμμα που κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους της, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο τη νέα θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν, στέλλοντας μήνυμα τόσο προς τις κυπριακές αρχές

όσο και προς τον πολιτικό κόσμο για την ανάγκη της υλοποίησης του μνημονίου, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια έγιναν στο δημοσιονομικό τομέα, όπου η Κύπρος πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους “με σημαντικό περιθώριο”, παρόλο που αυτοί έχουν αναθεωρηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει εκ νέου πως δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, αλλά απλώς η υλοποίηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

“Είναι αρκετά ασύνηθες για τις χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα. Στην Ιρλανδία οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, αλλά δεν έχουμε δει προηγουμένως χώρα (υπό πρόγραμμα) να ξεπερνά τους στόχους της”, είπε.

Υπενθυμίζεται πως στο αρχικό μνημόνιο η Τρόικα εκτιμούσε συρρίκνωση της οικονομίας με ρυθμό 8,7% και 3,9% το 2013 και το 2014 αντίστοιχα και διαφοροποίησε τις προβλέψεις αυτές προς το θετικότερο. Ωστόσο, η ίδια η Τρόικα εκτιμά ότι το 2013 θα κλείσει με τελικό ρυθμό συρρίκνωσης γύρω στο 6%, ενώ αναλλοίωτη παραμένει η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 0,9% το 2015.

“Η κυριότερη πρόκληση είναι να μην χάσετε τη δυναμική στην υλοποίηση του μνημονίου… Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομίας της Κύπρου”, είπε και πρόσθεσε: “Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα της Κύπρου αλλάζει και η υλοποίηση (του μνημονίου) είναι αυτό που θα διασφαλίσει την αξιοπιστία”.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατέγραψε καθυστέρηση στη διαχείριση των καθυστερήσεων και των Μη Εξυπηρετούμεων Δανείων (ΜΕΔ) και κάλεσε τις τράπεζες να εφαρμόσουν το Κώδικα Συμπεριφοράς που εξέδωσε η ΚΤΚ για τη διαχείριση των καθυστερήσεων και τις αναδιαρθρώσεις. “Πρέπει να δοθεί πολλή προσοχή σε αυτό το θέμα στο επόμενο διάστημα”, είπε.

Εξάλλου, για το θέμα των περιορισμών, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι αναμένονται περαιτέρω άρση των περιορισμών στο εσωτερικό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την άρση των περιορισμών προς το εξωτερικό.

θα επιδεινωθούν περαιτέρω τα ΜΕΔ, αλλά είναι εντός των πλαισίων
——————–
Σε σχέση με το κρίσιμο θέμα των ΜΕΔ, τα οποία ήδη μέχρι το Νοέμβριο του 2013 υπερβαίνουν τα €26 δισεκατομμύρια (ενοποιημένα στοιχεία για τράπεζες και Συνεργατισμό), ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, για να τονίσει ότι ήδη στην Τράπεζα Κύπρου παρατηρείται σταθεροποίηση.
Σημείωσε όμως ότι η κατάσταση της οικονομίας θα συνεχίσει να ενισχύει τα ΜΕΔ, τονίζοντας όμως ότι “νοιώθουμε αρκετά άνετα διότι βρίσκονται εντός των πλαισίων της αξιολόγησης της PIMCO”.

Κρίσιμη η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη φερεγγυότητα και τις εκποιήσεις
Παράλληλα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του νόμου για τις εκποιήσεις, λέγοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο “δεν είναι το κατάλληλο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων”.

“Είναι πολύ σημαντικό οι τράπεζες να έχουν ένα εργαλείο για να ενθαρρύνουν τους δανειολήπτες να πληρώνουν (τα δάνειά τους)”, είπε χαρακτηρίζοντας το θέμα του νομικού πλαισίου ως κρίσιμο.
Διαχωρίζοντας το θέμα της πρώτης κατοικίας για την οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρχουν “επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες”, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι “δεν είναι αποδεκτό άνθρωποι που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να μην πληρώνουν”

“Χρειάζεται μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου. Το θέμα είναι πολύπλοκο, χρειάζεται χρόνο, αλλά τα θέματα είναι πιεστικά”, πρόσθεσε.

Καθυστέρησε η τροποποίηση της νομοθεσίας για δημοπρασίες
————————–
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στο θέμα της καταναγκαστικής πώλησης περιουσιών που τέθηκαν ως εξασφάλιση, η οποία θα έπρεπε να τροποποιηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τώρα μετατίθεται για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση
———–
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, καθυστερήσεις παρατηρούνται στο θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, με τους Τροϊκανούς να θέτουν το θέμα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στα προαπαιτούμενα τίθεται και ο νόμος για τη δημοσιονομική Ευθύνη, το οποίο, όπως είπε ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, η καθυστέρηση εντοπίζεται στη Βουλή.

Καθυστέρηση παρουσιάζεται και στην μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με την Τρόικα να μην αμφισβητεί τη θέληση της Κυβέρνησης, αλλά να αναγνωρίζει ότι το όλο θέμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Ως εκ τούτου το χρονοδιάγραμμα επεκτείνεται για τα τέλη Μαρτίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν ξένες επενδύσεις
————–
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Τρόικα πλέον ζητά από τις αρχές να εξετάσουν με τη συνεργασία ακαδημαϊκών και άλλων εμπλεκομένων τη χάραξη στρατηγικής, που θα διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και ενέταξε στο πλαίσιο αυτό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις ως προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το ένα στοιχείο των ιδιωτικοποιήσεων είναι μεν τα έσοδα, αλλά το άλλο στοιχείο είναι η προσέλκυση επενδύσεων, είπε και σημείωσε δε ότι από ότι ο ίδιος γνωρίζει οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών μας δεν είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη και ούτε οι φθηνότερες.

Keywords
Τυχαία Θέματα