Κόκκινη γραμμή ο φορολογικός συντελεστής, λέει ο ΣΕΛΚ

11:42 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η διατήρηση του υφιστάμενου φορολογικού συντελεστή του 10% θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου Κυριάκος Ιορδάνου, ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν μεταξύ Κύπρου και Ευρωζώνης μετά το επίσημο αίτημα για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση “οι ζημιές θα είναι

τεράστιες”.

Σε ερώτηση τι θεωρεί ο ΣΕΛΚ ότι θα πρέπει να προστατευτεί από ενδεχόμενους όρους που θα αναμένεται να τεθούν από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο κ. Ιορδάνου υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος είχε δηλώσει τόσο σε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και σε διάφορες εκδηλώσεις του ΣΕΛΚ ότι εκείνο που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού είναι το φορολογικό καθεστώς και ο φορολογικός συντελεστής της Κύπρου.

“Ο φορολογικός συντελεστής του 10% αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτο σημείο”, είπε ο κ. Ιορδάνου και πρόσθεσε: “Αν θα προχωρήσουμε να χαλάσουμε ή, αν θέλετε, να πειράξουμε το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς της χώρας οι ζημιές θα είναι τεράστιες, κυρίως όσον αφορά την πρόθεση η οποία υπάρχει από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα για ανάδειξη της Κύπρου ως ενός σοβαρού και υγιούς ελκυστικού διεθνούς κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αρα είναι για μας κόκκινη γραμμή η διατήρηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος και συντελεστών”.

Οπως εξήγησε, “οι ξένοι επενδυτές έρχονται στην Κύπρο για την σταθερότητα που έχει ολόκληρο το φορολογικό μας σύστημα, είτε αυτό ονομάζεται συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, είτε γενικότερα όλος ο μηχανισμός που εφαρμόζεται στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων”.

Οπως είπε, “η χθεσινή αίτησή μας για ένταξη στο Μηχανισμό και η ενδεχόμενη αποδοχή της από το Eurogroup σίγουρα πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας”.

Σημείωσε εξάλλου ότι παρόμοιες ρυθμίσεις είχαν επιχειρηθεί να γίνουν και στην Ιρλανδία, τη δεύτερη χώρα που εντάχθηκε στο Μηχανισμό στήριξης με φορολογικό συντελεστή 12,5%, όπου οι Ιρλανδοί είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν λίγο ψηλότερο επιτόκιο όσον αφορά το δανεισμό που έλαβαν παρά να διαφοροποιηθεί ο φορολογικός τους συντελεστής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για τις συνέπειες μιας αλλαγής του κυπριακού φορολογικού συντελεστή, τονίζοντας ωστόσο ότι το 80% των φορολογικών εσόδων του κράτους από εταιρική φορολογία προέρχεται από εταιρείες ξένων συμφερόντων. “Αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα τεράστιο αριθμό”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η ένταξη στο Μηχανισμό είναι κακό πράγμα, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι πρέπει να είμαστε θετικοί, προσθέτοντας ότι “εφόσον δεν είχαμε την αυτοπειθαρχία που θα έπρεπε να είχαμε ως κράτος γενικότερα, ίσως με ξένες υποδείξεις να πειθαρχήσουμε εκεί που θα πρέπει να πειθαρχήσουμε”.

“Σίγουρα όμως”, υπέδειξε, “δεν είναι όμορφο να είσαι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θα θέλουν που χρειάζονται δεκανίκια ευρωπαϊκά για να λειτουργήσουν”.<

Keywords
Τυχαία Θέματα