Κίνδυνο αποθάρρυνσης επενδυτών παραδέχεται ο Τούρκος Υπ. Οικονομικών

08:15 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στην παραδοχή ότι το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο έχει αγγίξει την πολιτική ελίτ της Τουρκίας δημιουργεί κίνδυνο αποθάρρυνσης των επενδυτών, προβαίνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια σημαντική πρόκληση, κατά πόσο οι νομικές εξελίξεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ξένες απευθείας επενδύσεις. Θα δούμε, αλλά είμαστε προσηλωμένοι στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος», δηλώνει.

Ο

κ. Σιμσέκ παραδέχεται ότι η κατά 7,5% υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά τις πρώτες συλλήψεις στις 17 Δεκεμβρίου «προφανώς θα έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις για την τουρκική μακροοικονομία». Προσθέτει πάντως ότι η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος οφείλεται και στον περιορισμό της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οι έρευνες περί διαφθοράς είναι «πολιτικά υποκινούμενες» και ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα μπορέσει να συγκρατήσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες.

Κατά τον κ. Σιμσέκ, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα είναι προσωρινή και η χώρα είναι ακόμα σε θέση να πιάσει το στόχο του ρυθμού ανάπτυξης του 4% για φέτος. Φαίνεται πάντως να εκτιμά ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σύντομα στον ιστορικό μέσο όρο ανάπτυξης του 5%, καθώς, όπως λέει, το 2014-2015 αποτελεί πρόκληση για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ζήσεις με σχετικά πιο μετριοπαθή ανάπτυξη, πρέπει να επιτρέψεις προσαρμογές στην ισοτιμία, στον πληθωρισμό, στους μισθούς», σημειώνει.

Διατυπώνει εξάλλου την ελπίδα μια ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να αυξήσει τις ξένες απευθείας επενδύσεις στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα