Καζαμίας: Τα νέα μέτρα θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 2,8%

11:05 3/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Αισθητά πιο κάτω από το 2,8% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος που τίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη για την οικονομία στο Προεδρικό, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, προσθέτοντας παράλληλα ότι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν επιδεικνύεται εκτός Κύπρου «η αποφασιστικότητα μας ότι θα καταβάλλουμε μέχρι το τέλος προσπάθειες για να επιλύσουμε μόνοι μας τα

προβλήματα που αφορούν τα δημοσιονομικά“.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι με υλοποίηση των μέτρων αυτών “δίνουμε μια πειστική απάντηση στην ΕΕ ότι τα δημόσια έξοδα την προσεχή διετία δεν πρόκειται να αυξηθούν, έτσι που απερίσπαστοι να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια μεγιστοποίησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας“ και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα αποφύγει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ανέφερε επίσης ότι προσπάθεια είναι να ετοιμαστούν τα σχετικά νομοθετήματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ σημείωσε ότι “ο ρόλος των συντεχνιών ποτέ δεν είχε τελειώσει“.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Καζαμίας, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ύστερα από τη σύσκεψη για την οικονομία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 2,8% του ΑΕΠ το 2012, που είναι ο στόχος που τίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Καζαμίας είπε: “Ασφαλέστατα θα είναι αισθητά πιο κάτω από το 2,8%, αλλά το βασικότερο μήνυμα“, όπως είπε, “με το οποίο η Κυβέρνηση ήθελε να στείλει με τη γρήγορη επεξεργασία με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τα περαιτέρω μέτρα, δεν είναι τόσο για το 2012 αλλά πολύ περισσότερο για το 2013 και για το 2014“.

“Με υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ οφείλουμε, πέρα του προϋπολογισμού για το 2012, να παρουσιάσουμε και να τεκμηριώσουμε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που να αφορά τα δημοσιονομικά μας“, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι “με την υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων δίνουμε μια πειστική απάντηση ότι τα δημόσια έξοδα την προσεχή διετία δεν πρόκειται να αυξηθούν έτσι που απερίσπαστοι να επικεντρωθούμε σε άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι η προσπάθεια μεγιστοποίησης ει δυνατόν του ρυθμού ανάπτυξης που εκ πρώτης όψεως οι εκτιμήσεις και εκ των έξω δεν είναι τόσο θετικές“.

Ανέφερε ότι “θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τις διαψεύσουμε γιατί αύξηση της ανάπτυξης κατά 1% σημαίνει επιπλέον έσοδα για την κυπριακή οικονομία ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ“ και πρόσθεσε πως “πέρα τούτου θα πρέπει να επικεντρωθούμε και στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους“.

Keywords
Τυχαία Θέματα